Латвия на път да въведе еврото от 2014 г.

Латвия на път да въведе еврото от 2014 г.
Законопроектът ще влезе в сила, след като бъде утвърден от парламента и президента. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Латвийското правителството утвърди внесения от Министерството на финансите законопроект, който предвижда единната европейска валута да бъде въведена в страната от 1 януари 2014 година.

Съгласно този закон три месеца преди въвеждането на еврото и половин година след това цените на стоките и услугите в Латвия трябва да бъдат указвани в двете валути, предадоха ИТАР-ТАСС и Money.bg.

След присъединяването на Латвия към Eврозоната ще има двуседмичен период, в който ще могат да се използват едновременно двете валути. Рестото обаче ще се връща само в евро.

Половин година след въвеждането в еврото латвийците ще могат да обменят стари монети и банкноти без комисиона. След този период обменът ще бъде възможен за неограничено време, но само в Латвийската централна банка. Банкоматите ще престанат да предоставят националната валута от деня на въвеждането на еврото – 1 януари 2014 г.

Още през март 2010 г. латвийското правителство реши, че страната ще въведе еврото от 1 януари 2014 г. и за това страната трябваше да отговаря на критериите от Маастрихт: ниска инфлация, бюджетен дефицит до 3% от БВП и държавен дълг под 60% от БВП. По данни на министерството на финансите през септември страната е изпълнила всички изисквания.

Миналия месец парламентът отхвърли предложението на Съюза на зелените и фермерите да се организира референдум за сроковете за въвеждане на единната европейска валута в страната. Законопроектът ще влезе в сила, след като бъде утвърден от парламента и президента.

За да влезете в Еврозоната обаче, Латвия трябва да получи зелена светлина от Европейската централна банка и Европейската комисия, която е изпълнителният орган на Европейския съюз. Решението се очаква през първата половина на 2013 г.

#Парламент #валута #еврозона #евро #Латвия #Европейска централна банка #Европейска комисия #Европейски съюз #ЕЦБ #ЕК #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници