Гуцанов, БСП: Тагарев моментално да се маха, той е министър на войната

Гуцанов, БСП: Тагарев моментално да се маха, той е министър на войната

24 часа

A A+ A++ A

"Защо трябва България отново да коментира даване на поредното оръжие, особено откакто е кабинетът "Денков" и министър Тагарев. Неслучайно вчера ние поискахме незабавната оставка на Тодор Тагарев. Гражданите се страхуват от военен конфликт и ние, от "БСП за България", сме казвали много пъти, че най-голямата опасност е въвличането на България в такъв конфликт. Това е абсолютно реална заплаха. Отдавна говорим, че ще се създаде коалиция на войната между ПП-ДБ и ГЕРБ и тя вече е факт".

Tова заяви организационният секретар на БСП и народен представител от “БСП за България” Борислав Гуцанов в ефира на БНТ. Социалистът припомни категоричната позиция на БСП, че военният конфликт трябва да бъде решен по мирен път. Гуцанов определи като скверно да се говори за европейската инициатива за мир, когато тя предвижда даване на 1 млн. боеприпаси и снаряди и заяви:

"България трябва да стои далеч от този конфликт и ако има някаква сериозна роля на страната ни, то това трябваше да ние да сме посредници за мирни преговори, а не да дават повече и повече оръжие", обясни Гуцанов.

По отношение на министъра на отбраната, народният представител от "БСП за България" заяви:

"Тагарев е такава страна по въпроса, че трябваше в момента, в който стана ясно, че е работил за Министерството на отбраната на Украйна, да си подаде оставка. Той е министър на войната, а не на отбраната", каза Гуцанов и посочи притеснението на социалистите относно предложението на Тагарев за Черно море, което представлява категорично нарушаване на международния договор от Монтрьо.

Организационният секретар на партията припомни, че социалистите бяха категорично против решението на НС от декември миналата година да се даде оръжие на Украйна и посочи, че тогава се реши всяко едно решение след това отново да минава през разглеждане в парламента, но въпреки това в момента ситуацията е следната:

"Министерски съвет ги взема тези решение, включително НС не е уведомено. Дори министър Тагарев, когато идва в залата, не коментира какво ще се предоставя - ние поискахме неговото изслушване и да се говори по тази тема", каза народният представител от "БСП за България".

Що се отнася до внесената от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ДПС декларация за приемане на Украйна в НАТО, социалистът заяви, че "БСП за България" няма да я подкрепи.

#Борислав Гуцанов #БСП #Тодор Тагарев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници