Премиерът: Докладът на ЕК за България е с 5 положителни констатации и 2 критични препоръки

Премиерът: Докладът на ЕК за България е с 5 положителни констатации и 2 критични препоръки

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

5 положителни констатации има в доклада на ЕК за страната ни, две критични препоръки за недостатъчен напредък в промените, които се очакват от нас и две препоръки, които са най-вече на вниманието на НС. Това каза в началото на днешното правителствено заседание премиерът Николай Денков, цитиран от БНТ.

Като съществен напредък се отчитат въвеждането на механизма за ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокурора за образуване на наказателно производство. Законодателство, което се очаква от България повече от 10 години и последното НС го прие още в началото на своята работа, каза Денков.

Положителна констатация е и подобреният национален координационен механизъм за върховенство на правото и приемането на законодателство за разширяване на обхвата на правната помощ и въвеждането на задължителна медиация по определен тип дела. Четвъртата положителна констатация е свързана с медийната свобода в България и по-специално сформирането на работна група за законодателни промени за свобода на медиите и плурализъм.


#Николай Денков #доклад на ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници