Огнян Минчев: България не може да се защити, ако крие глава в пясъка

Огнян Минчев: България не може да се защити, ако крие глава в пясъка

Кадър: БНТ

A A+ A++ A

"В условията на управлението на настоящето правителство България се връща на позициите на своята евро-атлантическа принадлежност, което - от ценностна гледна точка, е важно. Но нека не спираме само дотук, за да не даваме възможност на тези, които обслужват руските интереси, да говорят, че ние удовлетворяваме чужди интереси и се подчиняваме на чужди внушения. Подкрепата на България за Украйна и заемането на категорична атлантическа позиция е в пряко съзвучие с българските национални интереси".

Това коментира пред БНР доц. Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания.

И припомни, че миналото показва - България е силна, когато има ясна принадлежност към определена рамка за сигурност.

"Колебливата политика на щрауса, която определени, свързани с руски интереси, политически сили и фигури водят в България, доведе до това, че България изглежда като странна птица в центъра на Балканите. Когато всички страни от Източна Европа разбират, че руската агресия спрямо Украйна е заявка за по-нататъшна имперска експанзия на Москва по отношение на Европа, амбиция за възстановяване на контрола върху Централна и Източна Европа, единствена България крие главата си в пясъка и навсякъде имаме пропагандни рупори, които говорят небивалици".

В предаването "12+3" доц. Минчев посочи, че в момента в Европа се осъществява динамично преструктуриране на геополитическата ситуация:

"Динамично се оформят нови центрове около Полша, Румъния, Украйна, Турция, Прибалтика. България не може да защити себе си, ако си крие главата в пясъка".

По думите му не само "Възраждане" е проруска партия у нас, тя просто е най-арогантният пример:

"Българските служби за сигурност с пробити с множество представители, които работят за руските имперски интереси. Българските медии са овладени в значителна степен от рупори, които непрекъснато лансират пропагандни интереси".


#доц. Огнян Минчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници