Марковска поиска да се издири „доносникът " Георги Колев

Марковска поиска да се издири „доносникът " Георги Колев
Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Избраната за конституционен съдия Венета Марковска е поискала с писмо до главния прокурор и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да бъде издирен соченият за автор на сигнала срещу нея Георги Тонев Колев.

Марковска също така е поискала и да бъде уведомена за адреса на Колев, предаде информационна агенция „Фокус".

В писмото магистратът посочва, че съгласно Конституцията, държавата трябва да гарантира достойнството и правата на личността, а „съгласно ал. 1 Република България е правова държава и се управлява от Конституцията и законите, а не – от доноси".

Венета Марковска бе избрана за конституционен съдия преди седмица, след което последва предупреждение от ЕК, че е възможен междинен доклад за съдебната система заради съмнения и подозрения в търговия с влияние.

По-късно стана ясно, че в прокуратурата има преписка, образувана по сигнал срещу Марковска въпреки нейните твърдения за обратното.

„С оглед избягване на неблагоприятни международни последици за България от ЕК, опетняване авторитета на българския парламент, гласувал за мен, така, както и за защита на моето лично достойнство, гарантирано от Конституцията, моля соченият като автор на доноса Георги Тонев Колев да бъде издирен, ако въобще съществува такъв, и да бъда уведомена за адреса му. Горното ми е необходимо с оглед разпоредбата на чл. 80 от Конституцията, съгласно който гражданите могат да бъдат изслушани в Народното събрание и да представят исканите от тях сведения и документи", се казва още в писмото на съдия Марковска.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов поиска ЕК да каже в какво обвиняват избраната за конституционен съдия Венета Марковска. Той я защити и каза, че твърденията за нея са клевети, но допусна възможността тя да се оттегли, ако има и капка истина в сигналите срещу нея.

#Венета Марковска #писмо #донос #сигнал #ЕК #доклад #правосъдие #Европейска комисия #Георги Тонев Колев #главен прокурор #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници