Денков: Това, че сме член на ЕС и НАТО спира съседни страни да искат наши територии

Денков: Това, че сме член на ЕС и НАТО спира съседни страни да искат наши територии

БТА

A A+ A++ A

Премиерът Николай Денков смята, че България е и излъчила смесени сигнали към партньорите в ЕС и НАТО.

"Това е проблем за националната сигурност заради напрежението и разделението в обществото", каза Денков. Той се срещна с военните аташета на България. Според премиера България би трябвало да участва по-активно в системата за сигурност.

"Грузия, Армения, Украйна - всяка от тях има проблеми със съседите си, включително и завзети територии. България няма тази заплаха. Днес я няма, точно защото е член на Европейския съюз и на НАТО. Би трябвало да участва активно в това партньорство. Поради умишлено създавано разделение и напрежение в обществото ние все още не се възползваме от възможностите, които ни дава участието в тези два мощни съюза. Проблемът е именно в тази политическа и военна неувереност, ние как искаме да се развием в рамките на тези два съюза?".

Денков увери, че повишаването на военния капацитет ще бъде една от задачите на правителството:

"Уверявам ви, че министърът на финансите много добре разбира каква е ролята на модернизацията на армията и всичко трябва да върви в комплект и работата на парче да се състезаваме дали сега ще бъдат военновъздушните, а пък от другия път ще бъдат подводниците, или пък те ще се борят със сухопътните сили за 1 парче от бюджета. Това е практика, която сме дълбоко убедени, че трябва да оставим в миналото".

В проекта за бюджет, финансирането на армията е разчетено на 1.88 процента от БВП. Очаква се на срещата на върха във Вилнюс след 10-ина дни, НАТО да препоръча 2 процента да е само началната стъпка за финансиране на отбраната.

#Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници