Народни метеопрогнози: Поверия за гръмотевици и дъжд

Народни метеопрогнози: Поверия за гръмотевици и дъжд

Pixabay

A A+ A++ A

След голям гръм идва големият дъжд, са вярвали древните.

Ако гърмът е приглушен, то дъждът ще е тих и напоителен, ще ромоли. Ако гърмът трещи силно, то дъждът ще е проливен.

В различните региони на страната има множество поверия какво ни носи дъждът през дадено време от годината или пък конкретен час от деня. Някои са дори противоречиви и взаимно се изключват. Ето само частица от тях.

Смята се, че ако започне да вали веднага следобед, то ще вали целия ден чак до смрачаване. Колкото повече зелено има в дъгата, толкова повече ще вали. Народът е забелязал, че гръмотевична буря никога не се случва в студено време, а само в горещ ден след непоносима жега. Сутрин се чуват гръмотевици, според народните поверия това означава, че чак вечерта ще вали.

Локви

Големите дъждовни мехурчета в локвите показват, че дъждът не е свършил и ще продължи да е силен. Водата потъмнява в реките преди силен вятър и гръмотевична буря. Ако големите мехурчета в локвите се задържат, значи дъждът ще е дълъг - ако са малки, е на обратното.

В студено време, ако димът, излизащ от комина, се устреми към земята и не се вдига нагоре, когато изобщо няма вятър, тогава скоро ще вали и като цяло, ако димът се стели на земята – това води до лошо време.

Добро

Народните поверия за летния дъжд гласят, че ако вали сякаш през слънцето, то знаменията казват, че това е времето на удавника. По-добре е да не се плува в такова време, както и поне два дни по-късно.

За сметка на това се смята, че дъждът по време на сватбата е нещо много хубаво. Ако по време на сватбата вали, младите ще живеят добре заедно, дълго и богато.

Ако дъгата се появи по време на валеж през лятото, тогава дъждът скоро ще мине и премине. Облаци в небето преди изгрев – значи може да се стигне до дъжд. Ако сутрин има мъгла, значи времето ще е лошо и ще вали. Ако млякото се пени на перваза на прозореца, според народните вярвания значи, че ще има силен дъжд. При лошо време краката или ръцете започват да въртят и болят. Дъждовно лято означава, че зимата ще бъде снежна и мразовита.

Гадаене

При трагични събития също се гадае по дъжда. Смята се, че е добре, когато вали по време на погребение – това значи, че скъпият покойник ще намери мир в другия свят.

Ако през лятото няма роса през нощта, знаците показват, че означава как денят ще бъде облачен и дъждовен. Ако през лятото далечните предмети се виждат трудно, сякаш през мъгла, значи през деня ще вали. Хората казват още, че ако петел е пропял по-рано от обикновено през лятото - също е знамение за дъжд. А ако звънът на камбаната не е ясен – значи ще има дъжд.

Дъжд на Благовещение (25 март) се смята за добра поличба – ще има добра реколта от ръж, ечемик и пшеница. Ако на този празник има гръмотевична буря - обещава топло лято, както и добра реколта от орехи, лешници и въобще всякакви ядки.

От всички народни поверия дъждът навръх Гергьовден (6 май) се смята за най-важен и полезен. Не случайно има и израз, че на Гергьовден всяка капка е жълтица, защото този дъжд носи ползи за добитъка и растенията.

В някои региони се вярва, че ако в първите два дни на юни вали обилен дъжд (точно преди празника на нестинарите на Константин и Елена по стар стил – 3 юни), целият месец ще е сух, а на 24 юни сутринта тревата ще мирише по-силно от обикновено и отново ще вали. Ако на Еньовден водата е кристално чиста и спокойна, това е признак, че на този ден ще се появят самодивите и отново ще има силни дъждове. Дъжд навръх Илинден (20 юли или 2 август по стария стил) също е признак на изобилна реколта от жито. Ако на този ден те стигне проливен дъжд без гръмотевици, то това е признак за обновление. Но на Илинден гръмотевиците са най-опасни, а те често са без капка дъжд и водят до опустошителни пожари.

В сънищата предсказва промени

В съновниците също има различни тълкувания на дъжда, които в повечето случаи се свързват с промени – както добри, така и лоши.

Сънуваш ли, че те вали студен дъжд - значи ти предстоят проблеми и неприятности, гласи едно от най-популярните схващания по въпроса. Ако сънуваш, че вали в съня ти - значи ще дойдат по-добри времена.

Вали ли в съня ти проливен дъжд със светкавици и гръмотевици, предстоят сериозни сътресения и проблеми в личния ти живот и на работата.

Видиш ли насън дъжд и слънце заедно (народното поверие „мечка се жени, вълк се развежда“) - значи ти предстои промяна към добро.

А ако сънуваш, че си прогизнал от дъжд - това значи, че ще имаш и хубави, и лоши придобивки, но най-важното - които не си очаквал.

Присъни ли ти се дъждовник (саламандър) - то това е предупреждение. На път си да загубиш и малкото си останали приятели и причината е изцяло в теб, гласи друго популярно поверие.

Ако сънуваш черен дъжд – то това е признак за предизвестена скръб, бедствие и загуба.

За сметка на това пък, ако в съня си носиш чадър или дъждобран – то това означава, че ти предстои да постигнеш независимост вкъщи и на работното си място, пише "Телеграф".

#поверия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници