Великобритания въвежда такса „вход”

Великобритания въвежда такса „вход”

Pixabay

A A+ A++ A

Великобритания ще въведе входна такса за влизане в страната, която ще важи и за български граждани. Тарифата ще бъде 10 паунда и ще се плаща за издаване на електронното разрешение за пътуване в Обединеното кралство, съобщи NOVA. От следващата година такова ще се изисква от всички чужденци, които идват за няколко дни на Острова като туристи или да гостуват на близки и приятели. Това е доста сериозна промяна, тъй като в момента поне европейците свободно могат да пристигнат и да останат до 6 месеца. Заради рекордната имиграция обаче, британските власти стават все по-взискателни към пристигащите. След като въведоха визи за европейските работници и студенти, сега се насочват към туристите.

Властите разпространиха и клип, в който призовават пътуващите към Обединеното кралство да проверят от какъв тип разрешително за влизане се нуждаят и да кандидатстват за него онлайн още преди да са тръгнали, защото е възможно невсички да бъдат допуснати.

„Подобна система за пътуване на хора, които нямат нужда от визи, отдавна съществува за САЩ. Европейският съюз също ще въведе такава система за пътуване за трети държави. Великобритания се пада трета държава след Brexit. И съвсем логично британците искат да направят нещо подобно”, обясни миграционният консултант Атанас Чиков.

Европейската система също ще заработи догодина, когато и британската. Очаква се над милиард души от 60 държави да плащат по 7 евро за разрешително, за да влязат в някоя от страните от ЕС, включително в България. Европейското разрешително ще има 3-годишна валидност, докато британското ще е само за две години.

„Въпреки, че не се нарича виза, тази система ще има същите функции - да пресее кой ще може да влиза във Великобритания и кой не. Кралството се посещава от десетки милиони туристи годишно”, допълни Чиков.

И в Лондон, и в Брюксел обаче обясняват, че системите не се правят с цел събиране на пари, а за да се контролира по-добре кой преминава през границите на държавите. Това се налага заради все по-големия миграционен поток и опасностите от престъпност и тероризъм.

„Ако нямате виза или статут за уседналост за Великобритания, или пък да сте с двойно гражданство и да притежавате британски задграничен паспорт, вие ще трябва да плащате тази такса от 10 паунда. Нека също да припомня, че към момента може да пътувате за Великобритания или с български задграничен паспорт, или с лична карта, стига да имате статут за уседналост, който е направен към личната карта”, каза още Чиков.

Кандидатстването за разрешително за пътуване ще става само онлайн, като в един момент британските власти се надяват да могат да въведат и възможност за дистанционно събиране на пръстови отпечатъци, освен снимки и паспортни данни на лицата. По този начин по-бързо ще могат да установят кои кандидати са извършвали в миналото престъпления и да не ги допускат до Обединеното кралство. Авиокомпаниите също ще бъдат предупредени да не качват на полетите си към Острова хора без електронно разрешително за влизане в страната или виза.


#такса #вход #Великобратания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници