Хиляди посрещнаха Джулая на плажа в Бургас (ВИДЕО)

Хиляди посрещнаха Джулая на плажа в Бургас (ВИДЕО)

Pixabay

A A+ A++ A

Бургас посрещна юлското слънце по впечатляващ начин.

Хиляди ентусиасти изпълниха Северния и Централния плаж и точно в 05:36 часа приветстваха изгрева с вечния хит на Uriah Heep – „July morning“.

По традиция, мнозина влязоха във водите на Черно море, за да отбележат началото на най-летния месец в годината.

Купонът продължи близо 12 часа, след като снощи, още от 18 часа рок банди забиваха на сцената до Моста, а големите звезди на вечерта бяха „Уикеда“, които напомниха за най-силните си години с невероятно участие в Бургас, пише Иван Колев от "Флагман".

Джулай Морнинг или накратко „Джулая” (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 година „July Morning“) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. „Джулай” на английски език означава „юли“ и оттам идва „Юлско утро“. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес, напомня БГНЕС.

На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

„Джулая” е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е започнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп.

#Джулай Морнинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници