Токът и парното поскъпват от днес, ето къде и с колко

Токът и парното поскъпват от днес, ето къде и с колко

Pixabay

A A+ A++ A

От днес влизат в сила новите цени на тока за бита, топлоенергията и природния газ. Електроенергията поскъпва средно с 4 процента, а при парното и топлата вода увеличението е под половин процент.

Тези цени ще се запазят през следващия едногодишен период.

Най-малко увеличение на цените на тока има за потребителите на И Ви Ен – с 3.78 процента, при "Електрохолд" поскъпването е с 4,24 на сто, а най-голям скок има за абонатите на „Енерго Про“ – с 5,43 процента.

Така клиентите от Западна и Югоизточна България ще плащат по 19 стотинки за киловатчас, а тези от североизточната част на страната – малко около 20 стотинки за киловатчас електроенергия.

При парното и топлата вода пък промяната на цените в посока нагоре е пренебрежимо малка и се движи от 0.05 на сто за Топлофикация София до 0.48 на сто за Разградската топлофикация. При две от дружествата има намаление на цените – Враца и Перник, но и там промяната е под процент. Така през следващия отоплителен сезон най-скъпо парно ще плащат в Разград , София, Пловдив, Габрово и Варна – между 13 и 15 стотинки за киловатчас, а под 10 стотинки ще струва киловатчасът само в Бургас и Плевен.

Цените, които определя Комисията за енергийно и водно регулиране, обаче, са без ДДС. Все още не е съвсем ясно дали данъкът върху топлоенергията ще бъде възстановен от 9 на 20 процента, така както е заложено в проектобюджета на правителството, който трябва да бъде одобрен от Народното събрание. Ако това стане, въпреки задържането на цените заради възстановеното ДДС, сметките за парно и топла вода ще се увеличат – според Асоциацията на топлофикационните дружества с около 10 на сто.

Цените на парното, топлата вода и токът за бита се постановяват за едногодишен период и могат да бъдат променени само при драстична промяна на цените на газа и въглеродните емисии, от които зависят.

Днес КЕВР трябва да определи цената на природния газ, който се очаква да поевтинее с около 8%, съобщава БНР.

#поскъпване на тока #парно #КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници