Прогнозата на ЕС: Възстановяването ще отнеме повече време от очакваното

Прогнозата на ЕС: Възстановяването ще отнеме повече време от очакваното
Прогнозата бе наречена от еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси Оли Рен „плаване в бурни води". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Краткосрочната перспектива за икономиката на Европейския съюз остава крехка, но се предвижда постепенно завръщана на растежа на БВП през следващата година, показва есенната икономическа прогноза на Европейската комисия за периода 2012 - 2014 г.

Тя бе наречена от еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси Оли Рен „плаване в бурни води", предаде БГНЕС.

Въпреки опита за оптимизъм прогнозата за бъдещото икономическо развитие на Еврокомисията е по-лоша от пролетната, което означава, че възстановяването на европейската икономика ще отнеме повече време от очакваното през пролетта.

В прогнозата за периода 2012 - 2014 г. ЕК очаква за 2012 г. свиване на БВП с 0.3% в ЕС и с 0.4% на годишна основа в Еврозоната, което означава, че рецесията ще засегне целия съюз, а не само зоната с единна валута, както се предвиждаше преди няколко месеца. Растежът на БВП през 2013 г. се очаква да бъде 0.4% в ЕС и 0.1% в Еврозоната, като Рен го определи като „скромен".

През май предвижданията на Брюксел бяха, че реалният БВП на ЕС няма да се промени, като този на еврозоната леко ще се свие – с 0.3%. Тогава се очакваше, че за 2013 г. растежът ще е 1.3% в ЕС и 1% в еврозоната.

„Европа преминава през труден процес на възстановяване на макроикономическото равновесие, който ще продължи още известно време", отбеляза Оли Рен.

„Европа трябва да продължи да съчетава благоразумната фискална политика със структурни реформи, за да се създадат условия за устойчив растеж, който да намали безработицата от сегашните недопустимо високи равнища", каза още той.

През прогнозния период се очаква предприетите структурни реформи да започнат да дават плодове, а усъвършенстваната архитектура на икономическия и валутен съюз да продължи да укрепва доверието. Това ще проправи пътя за една по-силна и по-равномерно разпределена експанзия през 2014 г. Растежът на БВП през 2014 г. се очаква да бъде 1.6% в ЕС и 1.4% в еврозоната.

След свиването на икономиката, отчетено през второто тримесечие на 2012 г., икономическата активност не се очаква да се възстанови до края на годината. Растежът на БВП през 2013 г. вероятно ще остане съвсем слаб, след което ще се засили до известна степен през 2014 г. Очаква се нетният износ да продължи да допринася за растежа.

Прогнозите сочат запазване на слабото вътрешното търсене през 2013 г. и засилване едва през 2014 г., тъй като то продължава да бъде ограничавано от процеса на намаляване на задлъжнялостта в някои държави членки и на преразпределянето на ресурсите между отделните сектори.

Този процес се очаква да остави своя отпечатък и върху пазара на труда. Прогнозира се, че безработицата ще остане на много високо равнище - очаква се да достигне до малко под 11% в ЕС и до 12% в еврозоната през 2013 г., макар и с големи разлики между отделните държави членки.

Брюксел повиши леко прогнозата си за растежа на българската икономика за 2012 г. Европейската комисия очаква икономиката на България да нарасне с 0.8% тази година и с 1.4% догодина.

Въпреки че в ЕС като цяло разходите за финансиране са ниски, те се различават съществено между отделните държави. С последните политически решения напрежението спадна, въпреки че трудностите в някои части от банковия сектор и слабата икономика вероятно ще продължат да оказват влияние върху предлагането на кредити.

Цените на енергията и увеличенията на косвените данъци продължават да бъдат основни фактори за инфлацията на потребителските цени през последните няколко тримесечия. Натискът на основните вътрешни цени обаче е по-слаб и се очаква инфлацията да се забави до под 2 процента през 2013 година.

Отбелязва се напредък в областта на фискалната консолидация. Дефицитът по консолидирания държавен бюджет през 2012 г. се очаква да спадне до 3.6% в ЕС и до 3.3% в еврозоната.

Наличната информация от бюджетите за 2013 г. сочи за продължение, макар и със забавен темп, на процеса на консолидация, като средната стойност на дефицитите по консолидираните държавни бюджети се очаква да бъде 3.2% от БВП за целия ЕС и 2.6 на сто за еврозоната.

Държавните дългове през 2012 г. възлизат средно на 93% от БВП в Еврозоната и на 87% от БВП в ЕС. За 2013 г. се очаква този дял да нарасне до 95% от БВП в еврозоната и до 89% в ЕС, но да се стабилизира след това.

Силните политически мерки на национално равнище и на равнище ЕС и напредъкът в реформата на институционалната рамка на икономическия и валутен съюз намалиха рисковете от влошаване на перспективите пред икономическия растеж. Доверието и бъдещите перспективи пред растежа обаче ще бъдат засегнати, ако равнището на заетост се окаже по-ниско от очакваното.

От друга страна, предвид неотдавнашните политически решения, напрежението на финансовия пазар в ЕС може да отслабне по-бързо, а доверието може да се повиши в по-голяма степен от предвиденото, което би оказало положително въздействие върху вътрешното търсене. По отношение на прогнозираната инфлация рисковете изглеждат до голяма степен балансирани.

#ЕК #Европейска комисия #прогноза #икономика #ЕВ #Европейски съюз #България #Оли Рен #ръст #възстановяване #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници