Делян Добрев внесе сигнал до прокуратурата срещу кабинета на Николай Денков

Делян Добрев внесе сигнал до прокуратурата срещу кабинета на Николай Денков
A A+ A++ A

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев внесе сигнал до Върховна административна прокуратура (ВАП) срещу кабинета „Денков“. Сигналът е във връзка с решение на Министерски съвет за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала. Той сезира Върховна административна прокуратура (ВАП) за отмяна на Разпореждане № 4 от 23.06.2023 г., съответно на Разпореждане № 2 от 26.04.2023 г. на МС от 2023 г., в частта с която се разпорежда на „Български енергиен холдинг“ ЕАД да внесе дивидент не по-малък от 1,588,375,000 лв., а именно нетната печалба за 2022 г., декларирана в предварителния отчет на дружеството.

С Разпореждане № 2 от 26.04.2023 г., Министерски съвет е регламентирал установяването и внасянето в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала по годишния финансов отчет за финансовата 2022 г. Съгласно т. 1, буква „б“ от Разпореждането (приложима при определяне на дължимия от „Български енергиен холдинг“ ЕАД дивидент в полза на държавата):

„Органите, упражняващи правата на държавата в едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала, с изключение на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве и дружествата от отрасъл „Водоснабдяване и канализация“, разпределят печалбата им по годишния финансов отчет за финансовата 2022 г. след данъчно облагане и приемат решение, както следва: б) за разпределяне на дивидент от печалбата за акционерни дружества, при спазване на изискванията на чл. 247а от Търговския закон, след приспадане на отчисленията за фонд „Резервен”, когато този фонд не е попълнен – 50 на сто“.

С Разпореждане № 4 от 23.06.2023 г. на Министерски съвет е изменено и допълнено Разпореждане № 2, като т. 1, буква „б“ придобива следната редакция: „б) за разпределяне на дивидент от печалбата за акционерни дружества, при спазване на изискванията на чл. 247а от Търговския закон, след приспадане на отчисленията за фонд „Резервен”, когато този фонд не е попълнен – 100 на сто, като дивидентът, който Български енергиен холдинг ЕАД следва да внесе, е не по-малък от 1 588 375 000 лв, а именно нетната печалба за 2022 г. декларирана в предварителния отчет на дружеството от 03.02.2023 г. на интернет страницата на Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Създава се риск за предсрочна изискуемост на две облигации на БЕХ ЕАД за 1.2 млрд. евро, според Добрев.

Той също така предупреждава, че се нарушава ковенантите по облигационните емисии на БЕХ ЕАД;
Поставя се под съмнение възможността на БЕХ ЕАД да обслужва регулярно плащанията по тези финансови инструменти;
Поставя се под сериозен риск бъдещо излизане на финансовите пазари от страна на БЕХ ЕАД;
Предполага значително по-висока рискова премия за БЕХ ЕАД, правейки цената на бъдещото финансирането прекалено висока;

Ще доведе вероятно до намаляване на кредитния рейтинг на БЕХ ЕАД с всички произтичащи от това негативни последици;

Застрашават се всички планове за изграждане на нови мощности и/или модернизация на централите предвид инвестиционната програма и задълженията по различните направления, вкл. ПВУ, алармира още депутатът.

Не на последно място следва да се отбележи, че приемането и спазването на Закона за публичните предприятия е условие за влизане на България в ERM II, т.нар. чакалня за Еврозоната, допълва Добрев.

#Делян Добрев - ГЕРБ #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници