Възраждане иска мораториум върху сделките с терени на комплекса „Марица-изток“

Възраждане иска мораториум върху сделките с терени на комплекса „Марица-изток“
A A+ A++ A

„Възраждане“ ще предложи в Народното събрание да бъде прието решение за мораториум върху сделки с терени на „Марица-изток“, както и върху сключване на договори за добив на ел. енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) на тези терени.

Това оповестиха народните представители, избрани от Стара Загора - Искра Михайлова и Даниел Проданов.

Срокът на мораториума ще бъде до изготвянето на Национална енергийна стратегия и стратегия за развитието на комплекса „Марица-изток“. Даниел Проданов отбеляза, че искането на политическата организация цели да предотврати всякакви вредни за въгледобива и комплекса действия, каквито, по думите му, е опитал да реализира предишният енергиен министър Росен Христов.

Народният представител отбеляза, че на този етап няма сключени договори за изграждането на ВЕИ върху терени на комплекса, но подобно намерение е било заявено от предишното ръководство на енергийното министерство при серия от срещи с ръководствата на държавните дружества и развеждането на редица потенциални инвеститори из „Мини Марица-изток“ ЕАД.

„Ние видяхме, че вместо да се ангажира с изпълнение на решението на Народното събрание за предоговаряне на ангажиментите по Плана за възстановяване, Росен Христов се занимаваше с въпросните терени. Той не изпълни задачата, която му беше възложена от Народното събрание.“, подчерта Проданов.

Очаква се искането за мораториум да бъде внесено от „Възраждане“ съвсем скоро.

#Възраждане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници