Анализатори: Големият губещ е Путин

Анализатори: Големият губещ е Путин

Стоп кадър/YouTube/БНР

A A+ A++ A

"Големият губещ е Путин. Първият голям резултат е, че много сериозно е разклатен образът на Путин. Да го спасяват Лукашенко и Кадиров - не изглежда добре дори в очите на най-правоверните руснаци. За една държава, която е централизирана и се управлява по диктаторски начин, каквато е Русия, лидерът да изглежда слаб - това е началото на този лидер. Какво ще дойде след него е още много рано да се прогнозира, както и кога ще дойде този край. Без съмнение е, че Путин излиза от този еднодневен опит за метеж, постановъчен, ако щете, в изключително слаба позиция".

Това каза пред БНР журналистът Петко Георгиев в коментар на т.нар. поход за справедливост към Москва на частната армия "Вагнер".

Според журналиста, предстои Пригожин (основателят на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин - б.р.) да бъде обявен, че е "агент на световния империализъм, на либерастите, на гейропа".

"Важно е да се знае, че в тази картинка няма добри. Има главорези и техни поръчители", подчерта той и коментира, че не може да се очаква, че след Путин ще има демократична Русия с върховенство на правото и спазване на човешките права.

Според Иван Сотиров, политически наблюдател и анализатор, бивш заместник-председател на СДС и бивш депутат, случилото се в Русия е "естествен процес на разпад на системата".

"Фактът, че кагебистът Путин е принуден да помилва един национален предател, какъвто е Пригожин, е голяма репутационна щета. ... Това е шамар за Путин, очевидно има бунт на неговите наемници. ... Това, което лъсна, е, че става въпрос за сблъсък между корпоративни интереси, олигарси, наемници, които са си чисти престъпници и не веднъж са амнистирани".

Неговата прогноза е, че ако Путин се задържи на власт още време, ще трябва да ликвидира Пригожин, за да минимизира репутационните щети:

"Дали Александър Лукашенко ще бъде принуден да му поднесе главата на Пригожин на тепсия, или - не, ще видим".

Според анализаторите рухва митът за великите стратези в Кремъл, "които едва ли не определят кой ще е президент на САЩ, Германия и т.н.":

"Русия ни е обявила за вражеска държава и да подкрепяш и пропагандираш един престъпен режим, който е обявил и страната ти за вражеска държава, това е съизмеримо с национално предателство", заяви Иван Сотиров.

Петко Георгиев припомни, че Пригожин е създател на т.нар. фабрика за тролове:

"Той е един от основателите на системите за тролове в цяла Европа и в България. Затова не съм оптимист по отношение на мисленето и на поведението на петата колона на Москва в България, защото за тях фактите нямат никакво значение. На председателката на СЕМ (Соня Момчилова - б.р.), колкото и факти да ѝ изкарате за Буча, тя ще си мисли, че това е постановка на Холивуд. Това, което има значение, е, че такива хора са на ръководни позиции в държавата. Има значение, че президентът Румен Радев повтаря опорката, че се мобилизират български мъже да ходят да се бият в Украйна".

В предаването "Неделя 150" Петко Георгиев и Иван Сотиров коментираха и политическата ситуация в България:

"Как ще бъде наречено едно споразумение - това е вторичен, третичен въпрос. Най-важното е да бъде прекратена установената през последните няколко дни в парламента практика - правителството да е на ПП-ДБ с участието и подкрепата на ГЕРБ, а парламентарното мнозинство да е на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Това е модел, с който България не може да върви напред", каза Георгиев.

Според Сотиров заиграването с ДПС и "Възраждане" е характерно и за двете страни в коалицията - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ:

"Виждаме, че идеята за конституционно мнозинство с ДПС е на Христо Иванов", подчерта той.

Властта трябва да се концентрира там, където е на теория - в правителството на ПП-ДБ с премиер Николай Денков, който след 8 месеца ще се смени с премиер на ГЕРБ - Мария Габриел, смятат те.

Анализаторите бяха на мнение, че в условията на продължаваща война в Украйна на президента Румен Радев "не трябва да му се позволява да прави правителство". Иван Сотиров посочи, че с промяна в Конституцията, гласувана с обикновено мнозинство, може да бъде премахнато служебното правителство.



#Иван Сотиров #Петко Георгиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници