Глобално проучване: Тревожен ръст на случаите на диабет до 2050 г.

Глобално проучване: Тревожен ръст на случаите на диабет до 2050 г.

pixabay

A A+ A++ A

Всяка страна в света ще регистрира ръст на случаите на диабет през следващите тридесет години, ако не предприеме действия, сочат резултати от глобално проучване, цитирано от Ройтерс.

Сега 529 милиона души на планетата страдат от диабет, установи изследването под ръководството на учени от Института за здравни измервания и оценки в университета на Вашингтон. Те прогнозират, че броят ще се увеличи повече от два пъти до 1,3 милиарда души до 2050 г.

Преобладаващата част от случаите са на пациенти с диабет тип 2 - форма на заболяването, свързвана със затлъстяването, която в повечето случаи е предотвратима, казват учените.

Те са установили, че разпространението на болестта по света не е равномерно, и че някои райони са особено тежко поразени. Очаква се нивата на разпространение да достигнат 16,8 на сто в Северна Африка и Близкия изток и 11,3 на сто в Латинска Америка и Карибския басейн до 2050 г. на фона на глобален ръст от 9,8 на сто. В момента глобалното ниво на разпространение е 6,1 на сто. Всички страни ще бъдат засегнати, казват учените.

"Резките равнища на ръст на случаите на диабет са не само тревожни, но поставят предизвикателства пред всички здравни системи по света", каза Лиан Онг, водещ автор на изследването. Тя посочи, че болестта се свързва с множество сърдечни заболявания, сред които сърдечен удар.
Увеличаващият се брой на пациенти с диабет се свързва отчасти с нарастващото затлъстяване на населението и отчасти с демографските промени - разпространението на болестта е по-голямо при по-възрастните хора.

#диабет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници