10 безценни ползи за здравето от маточината

10 безценни ползи за здравето от маточината

pixabay.com

A A+ A++ A

Маточината (лат. Melissa officinalis) е от същото семейство като ментата и е родом от Европа, Северна Африка и Западна Азия, но се отглежда по целия свят.

Маточината традиционно се използва като седативно средство за подобряване на настроението и когнитивните функции, но потенциалните ползи от това растение далеч надвишават това нейно качество. Прочетете тази статия, за да научите повече за 10-те безценни ползи за здравето от маточината.

Облекчава стреса и намалява тревожността

Твърди се, че маточината успокоява симптомите на стрес, помага ви да се отпуснете и повишава настроението ви. Маточината може също да се използва за намаляване на симптомите на тревожност, като нервност и възбудимост.

Действително, научни изследвания установяват, че приемането на маточина облекчава отрицателните ефекти на настроението, породени от психологически стрес, намалява тревожността подобрява настроението. Въпреки това са необходими още изследвания, за да се доразвият тези открития, пише Gotvach.bg.

Засилва когнитивната функция

Същото проучване от 2014 г. разглежда ефектите на маточината за подобряване на когнитивната функция. Участниците са помолени да изпълняват когнитивни задачи, включващи памет, математика и концентрация. Резултатите от тези компютъризирани задачи показват, че участниците, които са приели маточина, са се представили по-добре от тези, които не са го направили. Въпреки че тези участници са изпитали повишаване на нивата на бдителност и ефективност, все още е възможно умора да се появи с течение на времето. Комбинирането на маточина с храна влияе върху степента на усвояване, което може да е повлияло на ефикасността ѝ. Необходими са допълнителни изследвания.

Облекчава безсъние и други нарушения на съня

Комбинирането на маточина с валериана може да помогне за облекчаване на безпокойство и нарушения на съня като безсъние. Изследователи установяват, че децата, които приемат комбинирана доза, имат 70 до 80 процента подобрение на симптомите. Както изследователите, така и родителите смятат маточината за добро или много добро лечение. Все пак са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези открития.

Помага за лечение на рани

Можете дори да прилагате маточина локално при първите признаци на херпес. Участниците в проучване от 1999 г прилагат крем с маточина или плацебо върху засегнатата област четири пъти на ден в продължение на пет дни.

Изследователите установили, че участниците, които са използвали крем от маточина, са имали по-малко симптоми и са се излекували по-бързо от тези, които не са го правили. Необходими са допълнителни проучвания, за да се разширят тези открития.

Облекчава лошо храносмилане и гадене

Ако изпитвате чести коремни болки, дискомфорт и гадене маточината може да има положителен ефект върху храносмилането. Изследване, оценяващо резултатите от няколко проучвания върху маточина, установява, че билката е полезна при лечение на стомашно-чревни симптоми. Въпреки че това е обещаващо развитие, важно е да се признаят ограниченията на проучването.

Намалява менструалните спазми

Има също изследвания, които показват, че маточината може да се използва за облекчаване на менструални спазми и предменструален синдром (ПМС). През 2015 проучване изследва ефекта на маточината за намаляване на интензивността на спазмите при 100 момичета в гимназиална възраст.

Момичетата са приемали или есенция от маточина, или плацебо в продължение на три последователни менструални цикъла. Интензивността на симптомите на ПМС е анализирана преди изпитанието и до три месеца след него. Групата, която е приемала маточина, съобщава за значително намаляване на симптомите.

Облекчава главоболието

Маточината може да бъде полезна при лечение на главоболие. Нейните релаксиращи свойства могат да ви помогнат да се отпуснете, да освободите напрежението и да отпуснете мускулите си. Също така е известно, че приемането на билката може да помогне за разширяване и отпускане на стегнати кръвоносни съдове, което може да допринесе за облекчаване на главоболието.

Намалява болката при зъбобол

Болкоуспокояващите свойства на маточината могат да я направят идеален избор за облекчаване на зъбобол. В допълнение към нейните релаксиращи свойства, това домашно лекарство се смята, че е насочено към възпалението в тялото. Необходими са повече изследвания, за да се потвърдят тези открития. При жабурене и гаргара можете да облекчите възпаленията на венците и устната кухина.

Помага при вирусни, гъбични и респираторни заболявания

Маточината под формата на отвара има противовъзпалителни, антивирусни и болкоуспокояващи свойства, което я прави добро средство срещу настинка и грип, кашлица и дихателни проблеми. Също така се счита, че има противогъбични свойства, което я прави добро средство за защита от гъбички при намален имунитет.

Изследване предполага, че използването на крем от маточина може да облекчи симптомите и да помогне за удължаване на интервалите между огнищата на херпес. Резултатите от други изследвания показват, че розмариновата киселина в маточината намалява количеството на свободни радикали в човешките клетки и повишава клетъчната жизнеспособност при оксидативен стрес.

Помага при сърдечни заболявания

Със своите успокояващи и укрепващи свойства, маточината помага за нормализиране на сърдечната дейност, справя се с аритмията и понижава кръвното налягане и сърдечния пулс.

Странични ефекти и рискове от маточината

Маточината има потенциал да причини следните нежелани реакции:

- главоболие;

- болезнено уриниране;

- повишена телесна температура;

- гадене;

- повръщане;

- стомашни болки;

- световъртеж;

- хрипове;

- дразнене на кожата;

- алергична реакция.

Маточината трябва да се използва само за кратък период от време. Общото правило е да правите една седмица почивка след всеки три седмици употреба. Не трябва да приемате маточина повече от четири месеца без прекъсване.

Трябва да говорите с Вашия лекар преди употреба, ако приемате:

- лекарства за глаукома;

- лекарства за щитовидната жлеза;

- барбитурати;

- успокоителни;

- лекарства, които влияят на серотонина;

- сте бременна;

- кърмите;

- искате да приложите маточина на бебе или дете под 12-годишна възраст;

- имате планирана операция.

#Маточина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай