ВСС стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

ВСС стартира процедурата за избор на нов главен прокурор
A A+ A++ A

С 12 на 4 гласа Висшият съдебен съвет стартира процедурата за избор на нов главен прокурор, предаде БНР.

Това стана след спорове за това - задължителен или препоръчителен е 7-дневният срок за нейното откриване след предсрочното прекратяване мандата на Иван Гешев, легитимен ли е Съветът, който, освен с изтекъл мандат, работи и с непопълнен състав, трябва ли да се вземат предвид политическите намерения за конституционни реформи, засягащи фигурата на главния прокурор и самия Висш съдебен съвет.

На противоположни позиции за откриването на процедурата бяха председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд - Галина Захарова и Георги Чолаков:

"При продължително, особено продължително действие на органи с изтекъл мандат самите те се поставят на риска от накърняване на собствената им независимост".

"Ние сме толкова легитимни към днешна дата, колкото бяхме лигитимни към 12 юни, когато взехме решение да предложим на президента предсрочно прекратяване пълномощията на главния прокурор. Никой от нас не е окей с тази ситуация, в която да работим. Обаче сме поставени в тази ситуация не от нас самите, а от някой друг".

Номинации за главен прокурор могат да правят трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър. Според приетата хронограма, изслушването на кандидатите и изборът ще са на 26 октомври.

#ВСС #главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници