Сблъсъкът: Борисов vs. Петков (ОБЗОР)

Сблъсъкът: Борисов vs. Петков (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Жълт картон за управленското мнозинство. Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков обвини ГЕРБ в игри с ДПС и „Възраждане” и предупреди, че няма да са „смокинов лист”.

Бойко Борисов отговори, че при липсата на коалиционно споразумение е нормално да има плаващи мнозинства. Разказа, че Лена Бориславова е изпратила до човек в ГЕРБ съобщение, че „ще счупят сглобката”.

„Няма как да продължи и да има политическа стабилност и да има дълголетие този парламент и това правителство, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства. Така че ние едва ли не да сме като смокинов лист отпред, а те отзад важните неща за обществото да си ги прокарват с други мнозинства”, каза Петков.

Съпредседателят на ПП посочи два детайла - гласуването по антикорупционното законодателство и блокираното изслушване на правосъдния министър заради рокадата в прокуратурата.

„За наша огромна изненада това изслушване беше блокирано с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”. След това в антикорупционния закон. На първо четене беше приет техният, но беше отхвърлен нашият”, уточни Петков.

Бойко Борисов отговори минути по-късно с уговорката, че не е чул думите на съпредседателя на ПП. „Мразя такива сравнения - смокинови листове. Много сме големи за смокинов лист. Като ни сложат отпред, те не се виждат. Обаче почва на нас да ни свети отзад. Да успокоят топката”, апелира Борисов.

Той обясни защо мнозинствата в зала зависят от темите: „Като подпишем коалиционно споразумение, да има гарантирано мнозинство, и тогава да кажа - да, техният закон е лош, но го подкрепям. Нашите закони са по-добри и събират мнозинства. На тях им беше ясно казано - искате ли да направим коалиция. Коалицията носи гарантирано мнозинство. Те казаха, че от ГЕРБ искат само подкрепа за правителство”.

Борисов разказа, че е имало и предупреждение чрез SMS-и. „Ние потиснахме цялото си его, което Петков явно не може, или по-точно Лена Бориславова. Защото вчера ми пише SMS: „Ще счупим сглобката” и така нататък. Аз сглобка не съм правил и няма да участвам в сглобките им”, уточни лидерът на ГЕРБ.

Борисов даде знак за подкрепа за конституционните промени. „Аз ще направя това, което Христо Иванов искаше. По-големи квоти на съдиите, по-големи квоти на прокурорите. Политиците нямат работа да се месят в съдебната система. Така че парламентарната квота да е малка”, уточни той.

Част от другите партии реагираха на напрежението във властта, обобщава НОВА.

„Ние още от началото казахме, че това правителство няма как да бъде стабилно”, коментира лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Това, което вие чувствате - че сте смокинов лист, ние го разбрахме преди един месец, че искат да ни използват за такъв. Късно е либе за китка - или ще го играете това хоро докрай, или се пускайте овреме”, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Темата коментира и депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов. „Прокрадва се изневярата в това ново семейство ГЕРБ и ПП. Понеже сме работили шест месеца в едно управление с ПП, бяхме свикнали на такъв тип подход от тяхна страна – да пращат есемеси, да упорстват, да налагат мнения и да изискват. След като получиха благословията на Борисов и Пеевски, сега да свикват“, каза той.

„Страшното в момента е, че тази комуникация върви с хората, срещу които би трябвало да бяха изправени като опонент, тоест ПП се създадоха, за да махнат ГЕРБ, а сега текат вътрешносемейни кавги, които според мен колкото по-бързо доведат до падането на този кабинет, толкова по-добре, защото ако допуснем по-дълго ПП-ДБ в управлението, щетите ще бъдат непоправими“, смята депутатът.


#Бойко Борисов #Кирил Петков #сблъсък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници