ПП, ДБ и Спаси София решиха кой да е общият им кандидат за кмет на София - IT милионер

ПП, ДБ и Спаси София решиха кой да е общият им кандидат за кмет на София - IT милионер

Капитал

A A+ A++ A

В началото на следващата седмица се очаква "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" да обявят общата си кандидатура за кмет на София – на предприемача Васил Терзиев. Решението идва след продължили месеци наред официални и неофициални разговори, екипна работа и усилия, за да се стигне до решение, което да отговори на очакванията на столичани за реална промяна в управлението на най-големия град в България.

Номинацията на Васил Терзиев ще бъде представена на официално събитие. Не е изключено да бъде обявен и водачът на общата листа на коалицията за общински съветници, като се очаква това да бъде лидерът на "Спаси София" Борис Бонев, пише Mediapool.

Номинацията на Терзиев за кандидат за кмет вероятно ще е първата обявена. Засега от ГЕРБ, които в момента управляват Столичната община, пазят евентуалния си претендент в пълна тайна. Предстоящите през есента местни избори обаче са реален шанс за пръв път от повече от 15 години София да не бъде управлявана от ГЕРБ.

Първият кмет на София от ГЕРБ беше лидерът на партията Бойко Борисов – от 2005 до 2009 година, два частични мандата по около 2 години. Настоящият кмет на столицата Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) управлява София от 2009 г., когато печели частични избори. След това тя спечели безапелационно през 2011 и 2015 година. През 2019 година обаче победата ѝ далеч не беше толкова лесна. Тогава Фандъкова беше на балотаж с бившия омбудсман Мая Манолова, който все пак спечели, но с по-малко от 5% преднина. Още преди да започне сегашният ѝ мандат, беше ясно, че Фандъкова не смята да се кандидатира отново за поста. В началото на тази година тя официално обяви, че няма да участва отново в местните избори.

Сега ПП, ДБ и "Спаси София" смятат, че заедно могат да спечелят София. Трите формации възнамеряват да подпишат коалиционно споразумение, в което да са изчистени всички подробности около обединението им. Не е изключено да се положат усилия обединението в столицата да се превърне в национално, като идеята е в повечето по-големи населени места да има подобна коалиция с единни номинации.

Обща листа в София

Доскоро нямаше яснота дали "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" ще се явяват с обща листа за общински съветници, или всяка формация ще има отделна. Според непотвърдена информация се върви към обща листа.

Имената на кандидатите за общински съветници все още се обсъждат, като всяка една от формациите в бъдещата широка коалиция представя номинациите си пред останалите и предложенията се коментират общо.

Очакванията са някои от настоящите общински съветници на "Демократична България" да запазят избираемите си места и на вота наесен.

Районните кметове

Трите формации ще имат и общи кандидати за районни кметове на София. По неофициална информация голямата коалиция ще издигне за нов мандат доказалите се досега районни кметове на ДБ. В останалите райони ще предложи нови лица, като по информация на Mediapool при районите кметове няма да се следва стриктно пропорционалност между партиите, а ще се търсят възможно най-добрите кандидати, независимо от коя формация са предложени.

Предстои отделните политически сили да представят своите идеи и кандидати, които да бъдат обсъдени общо.

Сред по-разпознаваемите са Трайчо Трайков ("Средец"), Георги Илиев ("Слатина"), Константин Павлов ("Лозенец") и Димитър Божилов ("Триадица").

#кмет на София #"Спаси София" #ПП #ДБ #Борис Бонев #Васил Терзиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници