Актуални данни за чистотата на морската вода

Актуални данни за чистотата на морската вода

МОСВ

A A+ A++ A

Министерството на околната среда и водите осигурява пълно проследяване на възможни екологични щети в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър в Украйна. Честотата на пробовземане е достатъчна, за да бъде направена обективна оценка за моментното състояние на морските води, уверяват от институцията. Обменя се информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД "Черноморски район" – Варна: 0886 406 816.

20 юни: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Сателитните наблюдения и извършеното цифрово моделиране на водните течения не дават повод за притеснение. Новите наблюдения показват, че потенциалното замърсяване се отдръпва от границата на Румъния, което означава, че няма данни да бъде достигната границата на Република България.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда осъществиха назначения ежеседмичен мониторинг за качеството на крайбрежните морски води от три брегови пункта - Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Новите наблюдения показват, че потенциалното замърсяване се отдръпва от границата на Румъния, което означава, че няма данни да бъде достигната границата на Република България.

По обобщени данни от последните анализи, в които е включена актуалната прогноза за времето от 6 до 24 юни от Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, и от сателитни наблюдения, не се установяват обекти, които могат да бъдат класифицирани като замърсяване.

Изпратените нови данни от Института за космически изследвания и технологии към БАН до БДЧР за района на Черно море около Одеса също не засичат замърсявания в акваторията на Черно море на Република България.

Към днешна дата сателитните наблюдения и моделирането на водните течения не дават повод за притеснение.

По обобщени данни от последните анализи, в които е включена актуалната прогноза за времето от 6 до 24 юни от Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н.Й. Вапцаров", и от сателитни наблюдения, не се установяват обекти, които могат да бъдат класифицирани като замърсяване.

По обобщени данни от Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н.Й. Вапцаров" и от сателитни наблюдения не се установяват обекти, които могат да бъдат класифицирани като замърсяване.

Изпратените нови данни от Института за космически изследвания и технологии към БАН до Басейнова дирекция Черноморски район около Одеса също не засичат замърсявания в акваторията на Черно море на Република България.

Следи се потенциалният риск от замърсяване на морската околна среда вследствие на военните действия. Проследява се за наличие на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата ситуация са включени и допълнителни показатели (пестициди и др.). До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели.

16 юни: Няма замърсяване на българската акватория на Черно море, започва засилен мониторинг в още три допълнителни точки в нашата брегова зона

В засиления мониторинг се включват Центърът за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона във ВВМУ, както и още три допълнителни пункта по българската брегова зона

Няма постъпили нови данни за замърсяване в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" в Украйна.

С оглед спокойното протичане на туристическия сезон Министерството на околната среда и водите осигурява пълно проследяване на възможни екологични щети в българската акватория на Черно море, след опустошителния разлив на язовира, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Към наблюдението се включи и изграденият във варненското Висше военноморско училище Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона, който се използва в ситуации, изискващи прецизен мониторинг на Черноморския басейн. Той наблюдава в реално време и визуализира процесите в акваторията на Черно море, както и прогнозира посоката на движение на плаващи замърсители, разливи и петна.

Засилен мониторинг се извършва в още три допълнителни точки в българската брегова зона, определени от министъра на околната среда и водите. До момента Басейнова дирекция "Черноморски регион" – Варна и Изпълнителната агенция по околна среда осъществяваха наблюдение в крайбрежните морски води при Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Местоположението на новите пунктове е съобразено с възможностите за достъп по море, посоката на доминиращите течения и наличните за района батиметрични данни. Следи се потенциалният риск от замърсяване на морската околна среда вследствие на военните действия. Проследява се за наличие на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий 137 и тритий, добавени са и допълнителни показатели като пестициди, за да се следи потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели в българската акватория на Черно море.

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море след разлива на язовир "Нова Каховка" в Украйна.

Сателитните наблюдения и математическото моделиране на водните течения в Черно море към момента не дават повод за притеснение. При установен потенциален риск ще бъдат предприети превантивни действия и населението ще бъде информирано своевременно.

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море след разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка" в Украйна. Министерството на околната среда и водите съвместно с украинските, молдовските и румънските власти всекидневно обменя информация за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Изпълнителната агенция по околна среда следят и допълнителни показатели за потенциалното въздействие след инцидента.

Екип и на ВВМУ "Н.Й. Вапцаров", ръководен от капитан I ранг проф. Мирослав Цветков, също извършва анализи и изготвя прогнози за разпространение на вероятно замърсяване след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" в Украйна.

Специалистите от Морско училище анализират постъпващите данни от системите "Сантинел 1", "Сантинел 2" и морската услуга на програма "Коперник". Резултатите от анализите на морските течения в северозападната част на Черно море се изпращат в Министерството на околната среда и водите и до други ангажирани институции.

Последната 10-дневна прогноза, направена на база на досега извършените наблюдения и симулации, показва, че петното на замърсяване остава в северозападната част на Черно море и вероятността да навлезе дори в румънската акватория е много ниска.

#морска вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници