Крум Зарков: Изборът на Сарафов е предизвестен скандал

Крум Зарков: Изборът на Сарафов е предизвестен скандал

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет в сегашния си състав не трябва да прави повече кадрувания в съдебната система. Това е мнението на бившия служебен правосъден министър Крум Зарков.

В "Денят започва с Георги Любенов" Зарков определи начина, по който е избран Сарафов за и.ф. главен прокурор като предизвестен скандал. Заяви, обаче, че не е работа на политическа сила, която е в управлението на страната, да критикува това.

"Бързият избор само от прокурорска колегия, на когото и да е от сегашните заместници, включително и на Сарафов, беше предизвестен скандал. Но няма нужда политически партии, особено представените в парламента, особено тези, които са част от управлението, да правят декларации и да критикуват. Защото в тях е ключът за решаване на проблема - не в Министерство на правосъдието, не във ВСС, а в парламента. Защото, ако не се реши бързо този въпрос около напрежението с избора на Сарафов, той много бързо може да прерасне в политическа криза", каза Зарков.

По повод заканата на ПП-ДБ министърът на правосъдието Атанас Славов да предприеме всички възможни действия за свалянето от поста на Борислав Сарафов, Зарков заяви, че според него не е почтено ПП-ДБ да изправя собствения си министър пред ситуация, в която той не разполага с необходимите лостове за действие.

"Какво може да направи Славов - да атакува пред съда избора на Сарафов или да апелира пред ВСС да преразгледа решението? Не е това решението. Решението е - събират се, влизат ПП и ДБ при своите партньори в управлението и казват: "Трябва избор на нов ВСС".

Сегашното мнозинство, което се легитимира чрез необходимостта от конституционна промяна в съдебната власт, трябва много бързо да събере условия за тези две трети мнозинство, което да избере нов ВСС, който да започне процедура за титуляр на поста главен прокурор", посочи той.

Според Зарков, ако не бъде решена бързо, кризата във ВСС ще доведе до правителствена криза.

"Това е залогът за следващото управление, за неговата легитимация. То или може да направи това нещо и да проведе качествено нов избор на ВСС, който да успокои системата, или общественото напрежение ще се трупа и една от съставните части на ротационното управление ще загуби всякаква възможност да участва в него", прогнозира Зарков.

Според бившия служебен правосъден министър фигурата на главния прокурор трябва да остане, а прокуратурата не трябва да бъде вадена от съдебната власт.

В "Денят започва с Георги Любенов" Крум Зарков отхвърли обвиненията на БСП за корупция при поръчката на газьол за отопление на затворите.

"Дал съм преки указания да се търси обективен критерий - най-ниската цена и това да се направи в кратък срок - една година. Има фирми, които са недоволни от това нещо и има партия - БСП, която използва всеки случай да нападне всеки успешен социалист. Това е жалка история. Не могат да ме превърнат в корупционер, защото не съм такъв и те го знаят това. Но повече ме наранява злобата и омразата, която ръководството на БСП изпитва към всичко и всички. Със злоба и омраза не се стига до никъде.

Членувам в БСП и ще продължа да го правя. Иска ми се БСП да е партия, която привлича, а не да изключва. В момента БСП е в безтегловност и ако им следите посоката, може да ви се завие свят.

Референдумът срещу джендър идеологията и борбата с караконджули, цялата тази идея, този конспирационизъм, който е обзел партията, се свързва с нейния идеологически курс, създаден от г-жа Нинова, да е консервативен стожер. Проблемът е, че тази партия е създадена с идеята да е прогресивна. Аз съм убеден, че БСП трябва да е прогресивна, автентично лява партия, а не този консерватизъм, с който се крият зад "Възраждане.", посочи Зарков.


#Крум Зарков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници