В сряда настъпва астрономическото лято

В сряда настъпва астрономическото лято

Pixabay

A A+ A++ A

През 2023 г. астрономическото лято ще започне на 21 юни, сряда, в 17:57 ч. българско време.

Това е денят на лятното слънцестоене, който е най-дългият ден в годината, траещ 15 часа, 19 минути и 35 секунди за Астрономическата обсерватория на СУ "Св. Климент Охридски" в София, каза за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски".

На този ден Слънцето огрява най-добре Северното полукълбо на Земята, понеже на обяд се издига най-високо в небето. За наблюдател, намиращ се на Тропика на Рака, по обяд Слънцето преминава точно през зенита, а за София то се издига до височина 70 градуса и 46 дъгови минути над южния хоризонт, в 13:28:25 ч. за обсерваторията на СУ, поясни Маркишки. Това всъщност е моментът на т.нар. местно пладне по истинско слънчево време за същото наблюдателно място.

В деня на лятното слънцестоене Слънцето се намира в най-източната част на съзвездието Бик (Телец), близо до границата му със съзвездията Близнаци и Орион.

След датата на слънцестоенето продължителността на дните започва да намалява, но отначало незабележимо - едва с по няколко секунди през всеки от следващите дни, уточни физикът.

#астрономическо лято

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници