Чакаме над 8 млн. туристи това лято на морето

Чакаме над 8 млн. туристи това лято на морето

Pixabay

A A+ A++ A

Над 8 млн. туристи се очаква да посетят българското черноморие това лято, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов. От тях - около 3,2 млн. чужденци и 5 млн. българи, поясни той.

Проф. Драганов съветва тази година да подготвим същия бюджет за лятната ни почивка, какъвто сме имали през изминалото лято.

"Тогава имаше голям скок в инфлацията, но нямаме основание сега да говорим за поскъпване този сезон. Затова най-умното е - придържай се към бюджета от миналата година. Можеш точно за този бюджет да получиш всичко, което си имал и миналата година. Така че всичко е въпрос на възможности - имаш пари - пръскай, ако не - прецени бюджета си", каза той.

Кадър: БНТ

Според него изливането на водите от Нова Каховка в Черно море няма да предизвика влошаване на качеството на морската вода у нас.

"Ние, тръгне ли сезона - или ще се появи акула в морето, или планктон, който цъфти, или някаква форма на замърсяване. Ние, в туризма, сме изключително отговорни по отношение на живота и здравето на туристите. Сигурността е приоритет номер едно, защото ако е заплашена сигурността на туристите, няма туризъм. В Черно море се вливат Дунава и още няколко големи реки. Те да не би да са пречистени - не. Това е функцията на моретата и на океаните, че тези реки, които се вливат в тях, ги пречистват", каза той.

Значителен ръст има и в търсенето на самолетни билети като до края на годината са изкупени голяма част от пътуванията в чужбина, допълни Драганов.

Около 30% са поскъпнали цените на пътуванията със самолет, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" комуникационният директор на Летище София Росен Бъчваров. Според него билетите на нискотарифните компании от 10,99 евро остават в историята. Сега най-ниските цени варират между 30 и 50 евро.

Кадър: БНТ

Това лято започва голям ремонт на Терминал 2 на Летище София, който може да причини неудобства на пътуващите. Ще се подмени изцяло багажната система, гишетата ще бъдат реконструирани, ще бъдат построени нови търговски обекти.

"Летището се налага да бъде ремонтирано в движение, което вероятно ще създаде неудобства, за което се извинявам предварително. Но пък ще стане едно много по-приветливо място от това, което е в момента", каза Росен Бъчваров.

До 2030 година трябва да е готов и Терминал 3 на Летище София.


#летен сезон #МОРЕ #туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници