Проучване на "Маркет линкс" разкри кои са най-честите причини за катастрофите у нас

Проучване на "Маркет линкс" разкри кои са най-честите причини за катастрофите у нас

pixabay

A A+ A++ A

Социологическо проучване показва най-честите проблеми за пътната безопасност и кои са най-честити причини за катастрофите по пътищата у нас.

„Знаем, че обичайно българските граждани сме склонни да прехвърляме вината и отговорността за проблеми, които срещаме в нашия живот, обичайно на институции, политици и т.н. Не търсим вината в себе си, докато тук - специално по темата с пътната безопасност, картината е много по-различна“, обясни социологът Добромир Живков.

Национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и “Маркет ЛИНКС”, e проведено сред 1029 лица над 18 г. в страната в периода 15 – 23 май 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

52% от запитаните посочват, че отговорност за жертвите по пътя имат всички граждани, а само за 4% - отговорността е на политиците.

Според запитаните големият брой катастрофи се дължи на неефективни наказания, на ниска култура на пътя, на лоша инфраструктура, на недостатъчен контрол, липса на уважение на пътя и на стар автомобилен парк.

Според Добромир Живков причините винаги се търси постфактум.

#катастрофа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници