Радомир Чолаков: Иван Гешев си прави евтин ПР с искането да бъде изслушан от депутатите

Радомир Чолаков: Иван Гешев си прави евтин ПР с искането да бъде изслушан от депутатите

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков нарече евтин пиар искането на главния прокурор Иван Гешев да бъде изслушан на закрито заседание на Правната парламентарна комисия за работата на държавното обвинение по разследванията на корупцията по високите етажи на властта, предаде БНР.

Чолаков обяви, че е скептик, че Гешев има какво ново да каже на депутатите, тъй като през последните месеци е правил основно политически изказвания: "Моето усещане е такова, че главният прокурор поне от началото на тази година, когато започнахме да дебатираме за пръв път в 48-ото Народно събрание механизма за разследване на главния прокурор, се изнерви. И започна да предприема действия, които са по скоро политически, с цел да бъде забавен процесът или ако може, да не се случи механизмът, вместо да помага.

Между другото, прокуратурата според мен още тогава и още миналата година, или по-миналата, трябваше да се включи в разработването на механизма за разследването на главния прокурор, изобщо съдебната власт да бъде активен участник в съдебната реформа. Имам чувството, че г-н Гешев по-скоро беше решил да пречи на съдебната реформа. Негова воля", коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ.

По-рано Комисията по правни въпроси на парламента гласува единодушно с 22 гласа дневния си ред, в който е включена точка, предвиждаща изслушване на главния прокурор Иван Гешев. Точката е включена след настояване на Гешев да бъде изслушан на закрито заседание в пленарната зала на НС във връзка с досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

Председателят на правната комисия Стою Стоев информира депутатите, че е постъпило писмо от главния прокурор, в което се заявява, че той има служебен ангажимент пред днешния ред и по възможност да се насрочи друго заседание, на което да бъде изслушан.

Стоев коментира: "Винаги при изследванията по член 26 до момента са били при открити заседания и винаги, когато сме искали конкретни данни по конкретни досъдебни производства, Гешев е отказвал становища по досъдебни производства. Сега какви са мотивите му да иска да бъде закрито заседанието, не е споменал в съобщението. Когато Гешев дойде, ще каже точно какви са основанията", добави той.

Стоев каза, че точката следва да отпадне, но Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че точката трябва да остане в дневния ред, тъй като ангажиментите на главния прокурор са му били известни, когато е изпратил писмо до НС, с искане да се проведе изслушване.

Според Атанасова, докато се стигне до точката с изслушването, която е последна, ако "от прокуратурата все пак пристигне представител, така че да се докладват всички теми, които прокуратурата желае да обсъди с нас, ние с ангажираност ще изслушаме и ще участваме в дебата".

Главният прокурор Иван Гешев е в Страсбург, където вчера беше изслушан от евродепутати, а за днес е очаква да проведе лични срещи.

На заседанието на Правната комисия днес бяха обсъдени на първо четене законопроекти за противодействие на корупцията. В края на заседанието стана ясно, че:


#Радомир Чолаков - ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници