ГЕРБ: Има нагласа в следващите дни да внесем общ проект за промяна в конституцията

ГЕРБ: Има нагласа в следващите дни да внесем общ проект за промяна в конституцията

БНТ

A A+ A++ A

"Има нагласа в мнозинството и на тази комисия, и на парламента, в следващите дни да бъде внесен общ проект за изменение и допълнение на конституцията".

Това заяви председателят на комисията по конституционни въпроси в Народното събрание Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Комисията се събра днес и се зае да обсъди проекта за промени в основния закон на "Продължаваме промяната" - "Демократична България", който бе представен в неделя.

Трите формации, които работят по конституционната реформа, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обявиха, че ще изготвят свои проекти, но ще внесат общ. Първи ДПС представиха своя - още миналата година. В неделя ПП-ДБ също представиха своя. Формацията на Бойко Борисов все още не показала своите текстове.

"Тези идеи са част от усилието на на общия ни път да внесем общ законопроект", каза бившата правосъдна министърка от ДБ Надежда Йорданова.

Проектът на ПП-ДБ предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет, като от него прокурорите се отделят в Прокурорски съвет, намаляването на правомощията на главния прокурор, въвеждане на мандатност на кметовете, както и смяна на националния празник от 3 март на 24 май. Друго предложение е президентът вече да не може да назначава свои хора за служебни министри, а тази функция да извършва редовното правителство в оставка. В тези случаи изборите ще се провеждат до 1 месец от разпускането на НС.

"Има и по-балансирани варианти от това, което предлагате. Няколко са - от една страна съгласуване с партиите, представени в парламента преди назначаване и посочване на няколко изрично посочени позиции, които стават служебни министри и министър-председател - т.нар. гръцки вариант", коментира Екатерина Захариева от ГЕРБ. Тя обясни още, че не е постигнато съгласие за мандатността на кметовете. В проекта на ПП-ДБ се предлага да имат право да бъдат преизбирани само веднъж.

"Аз няма да навлизам в съществени подробности на нашия проект. Всички мисля, че имаме съгласие, че трябва да изпълним стандартите по отношение на съдийския и прокурорския съвет, така че съдиите да имат самостоятелност и независимост, а по отношение на наказателното правосъдие прокуратурата да има повече обществен контрол", каза бившата правосъдна министърка, но призова да не се изпада в "абсолютна липса на отговорност", когато партиите пишат общия си проект.

В неделя ПП-ДБ обясниха, че промените в инспектората ще бъдат изготвени то ГЕРБ.


"Ние трябва да засилим независимостта на инспектората от една страна, като не го казвам с лошо. Има една приказка - гарван гаравана око не вади, т.е. считаме, че инспекторите трябва да имат правото, но и задължението, тъй като те са и двете, да не се връщат, след като изтече техния мандат в органите на съдебната власт", обясни Захариева. Тя припомни, че през годините е имало критики за вземането инспектората от Министерството на правосъдието и преместването му към ВСС.

"Ние не предлагаме това, подчертавам, но искам да върна малко назад историята, така че ние считаме, че инспекторите не трябва да се връщат в органите на съдебната власт след изтичането на техния мандат", каза тя.

Друго предложение на ГЕРБ е да се въведе непрекъсваемост на работата на парламента, пише "24 часа".


#Радомир Чолаков - ГЕРБ #конституционни промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници