Министърът на правосъдието разкри странни действия на Гешев при изслушването в Страсбург

Министърът на правосъдието разкри странни действия на Гешев при изслушването в Страсбург
A A+ A++ A

До дни трябва да бъде обявен списъкът на съдиите, пожелали да са ad hoc прокурори. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов.

"В комисията LIBE към Европарламента са били много изненадани, че при висяща процедура във ВСС главният прокурор е решил да ходи при тях. Създаде се усещане, че той едва ли не е бил длъжен да отиде, нищо подобно няма", допълни той.

По думите му Гешев се е включил онлайн в закритото заседание на комисията в Страсбург.

"Главният прокурор имаше правото първи да бъде изслушан от комисията - имаше право да бъде изслушан за половин час, а приключи за 15 минути. Министерството на правосъдието имаше право да бъде изслушано за около половин час, продължи 1 час. Зам.-министър Дечев беше на място, аз се включих онлайн, за да запозная членовете със заседанието на ВСС и аргументите", разказа Славов.

По изказването на председателстващата комисията ин'т Велт стана ясно, че те са много изненадани, че при висяща процедура във ВСС главният прокурор е решил да ходи при тях.

"Създаде се усещане, че той едва ли не е бил длъжен да отиде, нищо подобно няма", коментира министърът.

"Дори г-жа ин'т Велт каза: Вие хем сам сте тръгнал по собствена воля, а после претендирате, че е нелегитимно и са ви съдили във ваше отсъствие", разказа министърът.

"Бяха отделно двете изслушвания, чух някакви неща, но те бяха в закрито заседание и няма как да ги оповестя. Важното обаче е, не да се създава внушение, че има нови и нови доказателства и ще се правят някакви чутовни разкрития, а ако наистина се разполага с тези факти, те да бъдат изнесени и да има обвинителни актове", каза министърът.

"Най-големият проблем на ръководството на прокуратурата, особено по времето на Гешев, е селективното включване и изключване. Когато решат - действат, когато решат - защитават или опъват чадър.

Сега видяхме една свръхактивност в последните седмици. Какво правиха в изминалите 3-4 години под негово ръководство", попита Славов. И разказа, че този въпрос е бил зададен на Гешев и по време на изслушването - след като тази информация я има от години, защо сега се е сетил.

"Основният акцент на комисията беше - защо чак сега, ако сте имали тези данни, защо не са изнесени и няма образувани производства", допълни Славов.

Запитан кой ще изпълнява функциите на Гешев, докато се избере нов главен прокурор, министърът обясни, че наследникът трябва да се определи от пленума на ВСС, защото той избира по принцип главен прокурор.

"Не е моя работа да казвам кое да е това лице, важното е да няма никакви съмнения по отношение на интегритет и професионализъм", допълни Атанас Славов.

#Иван Гешев #Атанас Славов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници