Тошко Йорданов: Петков брани имунитета на Борисов, а той ще трябва да му върне жеста

Тошко Йорданов: Петков брани имунитета на Борисов, а той ще трябва да му върне жеста
A A+ A++ A

От ИТН не одобряват решението за създаване на парламентарна комисия, която да се занимава с поисканите от главния прокурор депутатски имунитети. Това заяви председателят на парламентарната група на формация Тошко Йорданов:

"Винаги процедурата е била една - ако до работни дни съответният депутат не се откажа от имунитета си, влизат в зала и залата решава. За първи път наблюдаваме подобно унизително поведение на Бойко Борисов и на Кирил Петков. Извинявайте, ама аз ли бъркам, или Кирил Петков арестува Бойко Борисов и рева, че Гешев му пречи да има справедливост. В момента му варди имунитета същият този Кирил Петков. От своя страна Бойко Борисов ще трябва да му върне жеста и да си измислят комисия".

Отстраняването на главния прокурор Иван Гешев е правилно, но закъсняло и недостатъчно решение, коментира Тошко Йорданов: "Не само това проблемът в Прокуратурата. Ние от ИТН ще внесем съвсем скоро предложения, които да доведат до децентрализация на Прокуратурата, защото смяната на един Гешев с друг Гешев не е съдебна реформа".

Той определи говоренето за конституционна реформа като "политическа дъвка" за "махане на неудобния за ДБ главен прокурор". А относно идеята за премахване на фигурата на главния прокурор, Йорданов посочи:

"Въпрос на обсъждане е - има държави, в които има, има държави, в които няма. Ние от ИТН например нееднократно сме заявявали, че според нас главният прокурор трябва да избира пряко. И тогава отговорността му ще е пред българските граждани, ясно кой го е избрал и за кого работи, а не така - с политически квоти. Защото назначението му беше политическо и уволнението му е политическо".

#Тошко Йорданов #Тошко Йорданов - ИТН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници