Започна украинската контраофанзива, потвърди Зеленски

Започна украинската контраофанзива, потвърди Зеленски

president.gov.ua

A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че на територията на страната се провежда контраофанзива срещу руските сили, но отказа да даде подробности за отдавна планираната операция, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"На територията на Украйна се провеждат контранастъпателни и отбранителни действия, за които няма да говоря в подробности", заяви той вчера на пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо, който е на изненадващо посещение в Киев. "Трябва да се доверяваме на нашите военни и аз им се доверявам", добави Зеленски.

Предишния ден Владимир Путин заяви пред медиите, че очакваната от месеци мащабна украинска контраофанзива е "започнала", но опитите са се провалили. Той посочи загуби "от порядъка на трима (украинци) към един" руснак, като същевременно заяви, че Киев е запазил "настъпателния си потенциал".

По данни на американския Институт за изследване на войната "на 10 юни украинските сили са провели контранастъпателни операции в поне четири района на фронта". Институт добави, че според руски източници "украинските сили са имали тактически предимства при провеждането на нощни нападения благодарение на доставена от Запада техника и оборудване с превъзхождащи оптични системи за нощно виждане".

В Запорожка област руската армия се защитава от украински атаки в съответствие с "разумна тактическа отбранителна доктрина", добавят анализаторите, цитирани от УНИАН. Те разчитат на три основни компонента: ранно откриване и унищожаване на украинските щурмови формирования, масирано използване на противотанково оръжие и плътно миниране на териториите пред отбранителните позиции. Това е в съответствие с отбранителната доктрина на руската армия, която предвижда, че задачата на първия ешелон на отбраната е да отблъсне или забави атакуващите сили, докато вторият ешелон трябва да контраатакува в случай на пробив от страна на настъпващия враг.

"Този тактически модел показва, че руските сили вероятно провеждат доктринално обосновани отбранителни операции в Южна Украйна", заяви Институтът, като отбеляза, че отбраната в момента се води от най-боеспособните части, с които разполага руската страна.

По данни на същия източник украинската армия е отбелязала лек напредък в окупираните от руснаците позиции край град Орехов в Запорожка област.

Анализаторите отбелязват също, че украинската армия е принудена да действа в изключително неблагоприятна военностратегическа ситуация. Украинците трябва да нападнат фронтално добре подготвени руски позиции, при това - без превъзходство по въздуха.

#Володимир Зеленски #войната в Украйна #контраофанзива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници