Протест може да остави България без културни събития за седмица

Протест може да остави България без културни събития за седмица

Снимка: ФБ/КТ

A A+ A++ A

Структури на КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" в областта на културата, Съюзът на артистите и други съсловни организации, са готови на протестна акция, с която за една седмица да оставят България без културни събития - театрални и музикални спектакли, концерти, галерии, музеи, читалища и библиотеки.

Акцията ще се проведе, ако не бъдат изпълнени исканията им бюджетът на Министерството на културата за 2023 година да не се орязва, както и да се увеличи субсидията за културните институти и за Българското национално радио, каза за „Хоризонт“ председателят на федерация "Култура" към КТ "Подкрепа" Кирил Бинев:

Много често обществото не забелязва какво се случва на културния фронт и всяка година бюджетът или намалява, или остава същият, което означава, че минималните възнаграждения, които и без това съществуват в областта на културата, стават още по-малки, защото инфлацията ги изяжда. Някъде в областта на 1000-1100-1200 лева максимум – и в музеите, и в библиотеките, в театрите също. Може да се каже, че отрасълът е бедстващ, в това число е и БНР с минималните възнаграждения, които постоянни ги догонва минималната работна заплата".


#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай