Снежна зима може да откъсне от света 26 шуменски села

Снежна зима може да откъсне от света 26 шуменски села
През февруари в Шумен бе обявено бедствено положение заради снега. Все още никой не е пожелал да чисти четвъртокласните пътища в областта през тази зима. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

При тежка зима 26 села в област Шумен могат да останат откъснати от света при тежка зима, защото нито една фирма не иска да почиства четвъртокласната пътна мрежа.

Въпреки че процедурата по новата обществена поръчка на стойност 150 000 лв. е в ход, не е постъпила нито една оферта, защото не е ясно дали изпълнителят ще получи парите си.

Ситуацията стана ясна н заседание на Общинския щаб по бедствия във вторник, на което присъстваха всички кметове на села. Повечето от тях признаха също, че нямат сключени договори за почистване и на вътрешните улици, предаде БГНЕС.

Въпреки това, зам.-кметът по строителство и екология в Шумен Иван Йонков изрази увереност, че „всеки кмет е достатъчно отговорен и ще си осигури машина, с договор или без договор".

Относно изборът на фирма, която да чисти пътищата до селата, той обясни, че заявките за поддържане на 150-те километра четвъртокласна пътна мрежа се приемат до 20 ноември и вероятно няколко дни след тази дата ще има избрана фирма, въпреки че до момента няма кандидати.

Миналата зима общинската пътна мрежа бе чистена от фирмите „Пътища" и „Барс". За първи път от години насам нямаше техни представители на заседанието на щаба.

„Всички работим за пари в крайна сметка. Хората ми не са вземали заплати от много месеци. Въпросът не е технически – техника имаме, той е финансов. Имаме много пари да вземаме от общината, не ни е платено по миналогодишния договор," обяви управителят на „Барс" АД Данко Добрев.

Той в момента преценява дали да кандидатства за нов договор в създалата се ситуация.

Според него не е нормално Добрич да има бюджет за чистене на сняг в размер на 400 000 лева, а в Шумен сумата да не е актуализирана от 10 години.

Колегата му от „Пътища" АД Георги Григоров бе по-лаконичен, като каза, че има време до 20 ноември и „по принцип" би трябвало да подаде документи за конкурса.

На заседанието на щаба по бедствия стана ясно, че училищата, градините, социалните заведения, полицията и пожарната имат готовност за реакция при тежки зимни условия.

„Титан БКС" и „Паркинги и гаражи" заявиха, че ще се справят с чистенето на улиците в град Шумен.

Лиляна Велева от местната Хидро-метеорологична обсерватория прогнозира, че след 15-ти ноември се очаква по-сериозно захлаждане с минусови температури и сняг.

#Шумен #снегопочистване #зима

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници