Споразумението за АЕЦ „Белене" е договор, твърди бивш шеф на НЕК

Споразумението за АЕЦ „Белене" е договор, твърди бивш шеф на НЕК
Абсурдна е тезата за липса на договор между НЕК и „Атомстройекспорт" за изграждането на АЕЦ „Белене", заяви бившият изпълнителен директор на НЕК Мардик Папазян. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Абсурдна е тезата за липса на договор между НЕК и „Атомстройекспорт" за изграждането на АЕЦ „Белене", заяви бившият изпълнителен директор на НЕК Мардик Папазян.

Той коментира констатациите в докладите на Агенцията за държавна финансова инспекция за изграждането на АЕЦ „Белене" пред депутатите от парламентарната анкетна комисия, която се занимава с този въпрос, предаде БГНЕС.

Според АДФИ не са спазени изискванията на Закона за обществените поръчки и няма подписан договор между двете страни, а е налице само споразумение.

„Няма как да се направи абсурдния извод, че споразумението, сключено между НЕК и „Атомстройекспорт" на 29 ноември 2006 г. не може да се нарече договор," твърди Мардик Папазян.

Според него подписването на споразумението слага и край на процедурата по възлагане на обществената поръчка.

Бившият директор на НЕК твърди още, че екипът на АДФИ, извършил проверката, няма необходимият опит при процедури, свързани с ядрената енергетика, и се е водил само от буквалната интерпретация на Закона за обществените поръчки.

„По процедурата за възлагане на обществената поръчка са работили над 200 души в продължение на една година и половина, а двама души от АДФИ са се справили с цялата документация по процедурата за 5 дни, от които два почивни," коментира Мардик Папазян.

Той посочи, че според Закона за обществените поръчки неуредени в него въпроси се уреждат с разпоредбите на Търговския закон и Закона за задълженията и договорите, според който „договорът е съглашение между две или повече лица, за да се създаде, уреди или унищожи една правна връзка между тях".

Мардик Папазян попита как така нито БЕХ, нито МРРБ и МОСВ, нито Агенцията за ядрено регулиране, нито „БНП Париба" (която отпуска на НЕК заем за изграждането на втората атомна централа – бел. ред.) не са забелязали, че не е налице договор с руската компанията.

„Европейската комисия също приема, че е налице договор до ключ," подчерта още той.

По думите му, немският гигант RWE, който подписва споразумение с НЕК за 49% от проекта, явно също приема, че е налице договор с „Атомстроекспосрт".

„Финансовите експерти на АДФИ са много компетентни, когато става дума за изразходването на публичните финанси и изпълнението на законодателството в областта на обществените поръчки," подчерта от своя страна директорът на агенцията Теменужка Петкова.

Тя подчертя, че всеки един етап от процедурата за възлагане на обществена поръчка е анализиран много точно и детайлно.

„В подписаното споразумение на първа страница е записано, че „преговорите по окончателния договор не са приключили". Има и възможност НЕК да прекрати преговорите, нещо, което в договорите по обществени поръчки не съществува като опция," допълни Теменужка Петкова.

#НЕК #„Атомстройекспорт" #АЕЦ „Белене" #Мардик Папазян #Агенция за държавна финансова инспекция #АДФИ #Закона за обществените поръчки #БЕХ #RWE #Теменужка Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници