Експерти препоръчват: Използвайте сапун от кокос и бадеми срещу комари

Експерти препоръчват: Използвайте сапун от кокос и бадеми срещу комари

pixabay

A A+ A++ A

Комарите са едни от малкото насекоми, които развиват вкус към човешката кръв - невероятно богата на протеини храна. Когато комар ни ухапе, то това се превръща в адски дискомфорт за нас.

Хората, които бързо се потят са лесна плячка за тези насекоми, защото миризмата на пот например им е особено привлекателна. Най-вече ги привличат отделяните карбоксилни киселини, като маслена или изовалерианова киселина. Те се съдържат в човешката пот и миришат неприятно, включително на "мръсни крака".

Кръвопийците били най-малко привлечени от хора, които миришат на евкалиптол. Както подсказва името, евкалиптолът има остър аромат на евкалипт. Той се използва във води за уста, в таблетки срещу кашлица и в козметични продукти.

Предпочитанието на комарите е основен въпрос за изследователите и обществеността. Това, което не е ясно още на изследователите, е дали комарите избирателно търсят хора с такава миризма.

Изключително важен за науката е въпросът кой и защо привлича комарите. Те могат да пренасят патогени като вируса Зика или да причиняват сериозни заболявания като малария. Новопридобитите знания могат да помогнат за разработването на по-ефективни средства за защита срещу такива заболявания.

Освен миризмата на тялото сапунът, който хората използват, също оказва влияние върху привлекателността за комарите. В друго проучване изследователи от Техническия университет във Вирджиния са анализирали миризмите на четирима души, включително в комбинация с четири различни марки сапун.

Три от четирите тествани сапуна са привличали комарите в по-голяма степен, отколкото немитите ароматни проби на изследваните лица. Миризмата на кокос и бадеми е привличала хапещите насекоми в по-малка степен, отколкото цветните аромати като миризмата на теменужки например. Ароматът на ананас също е привлекателен за комарите.

Само женските комари хапят хората. И мъжкият и женският комар се хранят основно с нектар от плодове и растения, но женската се нуждае и от протеин в кръвта, за да се развият яйцата и добре. След като веднъж се е заситила с кръв ще направи почивка, преди да снесе яйцата си.

Учени от университета Рокфелер вярват, че решението може да е чрез манипулация на микробиомите на кожата си. Но дотогава продължавайте да използвате много спрей против насекоми!

#комари #тигрови комари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници