Кипър се бори с нашествшието от комари

Кипър се бори с нашествшието от комари

pixabay

A A+ A++ A

Кипър се бори с нашествшието от комари, пренасящи болести, като внася стотици хиляди от насекомите, след като са били стерилизирани чрез радиация, съобщи АП.

Битката е съсредоточена основно върху унищожаването на вида комар Aedes aegypti, който е открит в големи количества в крайбрежния град Ларнака на островната държава. Иродотос Иродоту, ръководител на санитарната екологична служба на Кипър, заяви пред Асошиейтед прес в сряда, че Aedes aegypti е бил специално таргетиран, за да се предотврати потенциалната му миграция към континентална Европа.

Усилията са насочени и към комара Aedes albopictus на острова, който е по-често срещан в Европа. И двете разновидности могат да предават на хората опасни заболявания като денга, зика и жълта треска, както и вируса на западнонилската треска.

Иродоту каза, че неговата служба събира и изпраща и двете разновидности на комари - както яйца, така и насекоми - до лаборатории в Италия и Австрия, където се отглеждат и разделят на мъжки и женски. След това мъжките комари се стерилизират чрез излагане на йонизиращо лъчение в централата на Международната агенция за атомна енергия във Виена. След това около 100 000 комара се връщат обратно на острова всяка седмица, за да могат да бъдат пуснати на определени места и по време на размножаването, след като бъдат нахранени. Чифтосването няма да доведе до потомство и в резултат на това популацията на комарите намалява.

Програмата, която беше изпробвана и в други европейски страни, включително Италия и Гърция, ще продължи до края на годината, според Иродоту. Разходите по програмата се поемат основно от Международната агенция за атомна енергия. Ползите от програмата са, че властите няма да трябва да прибягват до потенциално вредни инсектициди, за да унищожават насекомите.

#комари #тигрови комари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници