Митрополит Николай: Бог ще удостои патриарх Максим с венеца на вечния живот

Митрополит Николай: Бог ще удостои патриарх Максим с венеца на вечния живот
Митрополит Николай призова всички християни да отправят молитва към Бог за душата на патриарх Максим. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бог да прости достойния ни първойерарх, първосветителя на Българската православна църква Негово светейшество Максим Патриарх български, заяви пловдивският митрополит Николай.

„Пътят на своя живот Светейшият ни патриарх достойно извървя и вярваме, че Бог ще го удостои със славния венец на вечния живот. Душите и сърцата ни са преизпълнени със скръб и тъга заради тежката загуба. Защото наистина Божия милост беше действието на Светия дух върху Светата църква именно Максим в тези нелеки години за изпитания на нашия народ и нашата църква да ръководи кораба на родната ни църква”, каза владиката във вторник пред БНР.

Митрополит Николай призова всички християни да отправят молитва към Бог „да всели своя достоен йерарх Светейшия български патриарх Максим в своя божествен чертог в небесното си царство”.

„Бог да го прости и вечно да пребъде паметта му. Първото нещо, което трябва да направим е да се молим за него и да го изпратим по последния му път”, каза владиката.

За уставната процедура митрополит Николай обясни, че тя е регламентирана и трябва старшият митрополит, Великотърновският митрополит Григорий да свика заседание на Светия синод, на което да се отправи молитва и да се организира достойното погребение за българския патриарх.

Малко преди 4:00 ч. сутринта във вторник патриарх Максим почина в Правителствената болница, където бе настанен за лечение преди месец.

„Днес се представи в Господа Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим", съобщиха на сайта си от Светия синод.

Светият синод ще се събере извънредно във вторник, за да вземе решение по всички процедури, които ще бъдат направени във връзка с кончината на българския патриарх Максим.

Очаква се неговият наследник да бъде избран в началото на март следващата година.

#Бог #Българската православна църква #митрополит Николай #патриарх Максим #Светия синод #митрополит Григорий

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници