Кирил Петков: Изплашени сме до каква степен е превзета прокуратурата

Кирил Петков: Изплашени сме до каква степен е превзета прокуратурата
A A+ A++ A

Вторият мандат е единственото решение пред България, за да не отидем на шести предсрочни избори. Това коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Той потвърди решението на коалицията ПП-ДБ да не подкрепят първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

Петков обаче коментира, че в ПП-ДБ са доволни от факта, че ГЕРБ изпълни „джентълменското споразумение“ и подкрепи Стою Стоев от ПП за шеф на правната комисия.

Той коментира и скандалите около главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов.

„От последните дни ние сме изплашени до каква степен е превзета българската прокуратура. Нито една подмяна на човек не решава истинския въпрос. Започваме усилена работа за смяна на Конституцията“, съобщи той.

Според Христо Иванов трябва да бъде решен проблемът със законността.

„Това изисква решителна промяна в модела на управление на прокуратурата. Ние започваме разговори с всички сили за да тестваме наличието на конституционен консенсус за преструктуриране на ВСС - да бъде разделена съдийската от прокурорската квота. В прокурорската квота да има обществена квота и обществен контрол и в съдийската колегия да има старта друг за независимост. Да има преформатиране на модела на прокуратурата и да се ограничат кадровите правомощия на главния прокурор. Позволява му се сега на прокурора да държи важни дела на трупчета, това трябва да бъде прекратено, прокуратурата трябва да бъде вкарана в границите на законността. Обмисляме да има пряка конституционна жалба, преосмисляне на института на служебните правителства, за да сме сигурни, че само ще организират избори, а не да има квазипрезидентски режим, какъвто виждаме сега. Така това правителство не само ще реше моментната криза, а и ще реши дълбоките кризи“, каза той.

Според него целта не е просто да бъде сменен Иван Гешев, а да се промени модела.

Атанас Атанасов посочи, че политическата криза оголи много проблеми.

„В България закона не се прилага еднакво за всички. Трябва да бъдат приети такива промени, че да се получи синхрон между съдебната и изпълнителната власт, за да се прилага еднакво контролът. На тази етап се вижда, че има такива, които считат, че върху тях не маже да се прилага контрол“, каза той.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници