ВИДЕО Коронацията на Чарлз III: Над 100 държавни глави - ВИП гости

ВИДЕО Коронацията на Чарлз III: Над 100 държавни глави - ВИП гости

royal.uk

A A+ A++ A

Докато доста аристократи в Обединеното кралство се оказаха без покани за коронацията на крал заради ограничените места в Уестминстърското абатство, трима български граждани ще участват в нея.

Бившият ни цар и премиер Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита са част от европейските монархически семейства, които идват в Лондон, за да споделят с новия британски крал това важно събитие в живота му. Те ще седят редом с нидерландския крал Вилем-Александър и кралица Максима, белгийския крал Филип и кралица Матилда, принца на Монако Албер и съпругата му принцеса Шарлийн, испанския крал Фелипе и кралица Летисия, шведския крал Карл XVI Густав и дъщеря му принцеса Виктория, съобщава "24 часа".

България ще бъде представена и от служебния премиер Гълъб Донев. Той пък е част от световния политически елит, идващ за коронацията.

Повече от 100 държавни глави от цял свят са приели поканата на Бъкингамския дворец да участват в тържествата. Франция, Германия и Италия ще бъдат представени от президентите си, а Австралия, Нова Зеландия и Канада - от премиерите си.

Американският президент Джо Байдън също бе поканен, но се обади на Чарлз III да се извини, че няма да може да участва лично, а ще дойде съпругата му Джил Байдън. Около отсъствието му обаче се разрази дебат. Според някои анализатори това е лош знак за близките съюзнически отношения на Обединеното кралство и САЩ. Други успокоиха, че американската администрация просто е решила да спести това презокеанско пътуване на 80-годишния Байдън, след като в средата на април посети Северна Ирландия. Историци пък припомниха, че американски президенти никога не са участвали в коронации на британски монарси. Първо – докато нямало самолети, било дълго да пътуват с кораби, а след това – защото двустранните отношения се влошили.

От САЩ се очаква да долети и по-малкият син на крал Чарлз III, който се отказа да служи на короната и емигрира в Калифорния, след като се ожени за американската актриса Меган Маркъл. Принц Хари ще присъства на коронацията сам и се очаква веднага да отлети обратно, за да може да се включи в рождения ден на сина си Арчи. Момченцето става на 4 г. в деня на коронацията на дядо си, но няма да бъде част от тържествата. Заради критиките, които родителите му отправиха към кралското семейство, е преценено, че е подходящо единствено баща му да участва в историческото събитие.

#коронация #Чарлз III

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници