Тошко Йорданов: ИТН настоява за обща управленска програма, подкрепена от повече парламентарни партии

Тошко Йорданов: ИТН настоява за обща управленска програма, подкрепена от повече парламентарни партии

Стоп кадър/НОВА - архив

A A+ A++ A

ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ" проведоха първия си разговор преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов поясни, че ще подходят конструктивно и ще подкрепят всяка добра идея, без идеологически щампи. От "Има такъв народ" настояват обаче за обща управленска програма, подкрепена от повече политически партии в парламента. Има такъв народ признаха и за вина в предишното Народно събрание, предаде БНР.

"Би трябвало да постигнем, ако успеем изобщо, някакви общи приоритети по конкретика. Ние сме дясноориентирана партия. Ситуацията в държавата е в толкова лошо финансово състояние благодарение на Асен Василев. Ние носим вина за това като политическа партия, защото бяхме коалиционни партньори и нашата вина е, че не успяхме да ги спрем достатъчно рано. Но повече такава грешка няма да допуснем и "сляпа" подкрепа няма да получи ниво една политическа партия в този парламент".

Според Томислав Дончев от ГЕРБ най-важното в момента е да се приеме бюджетът за 2023 г. По думите му - има резерви, но те не са за 6 милиарда и половина лева. Има опасност страната ни да задлъжнее още повече. От ГЕРБ са категорични, че не трябва да се увеличава данъчната тежест, тъй като това ще е лош знак за европейските институции и за бизнеса в страната.

Преди ден от ИТН обявиха, че не приемат кабинет на ПП-ДБ с Асен Василев в него, затова ще се отзоват на всяка покана за разговор, макар да се съмняват в успеха по съставянето на кабинет.

Тогава Станислав Балабанов обясни: "Възможностите, според мен, е или през първия, или през третия мандат. Ние сме готови да получим третия, ако се стигне до него". Той настоя, че формацията им ще се опита да бъде гарант – този парламент да работи, защото държавата има нужда от спокойствие. "Ролята ни е да осъществяваме контрол, да заставаме на страната на истината, ние ще подкрепяме всички, по възможност, практични решения в законодателната институция", подчерта Балабанов.


#Тошко Йорданов - ИТН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници