Европа и Азия мерят икономически мускули в Лаос

Европа и Азия мерят икономически мускули в Лаос
Лаос е домакин на 9-тата среща на Европейско-азиатския форум АСЕМ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Петдесетина ръководители на държавни и правителства от Европа, сред които и българският президент Росен Плевнелиев, пристигат в Лаос за 9-тата среща на Европейско-азиатския форум АСЕМ.

Срещата на Международна организация за сътрудничество между Европа и страните от Източна Азия е между стария континент, претоварен от дълговата криза, и Азия, която иска да се утвърди като двигател на растежа за целия свят, предават АФП и БГНЕС.

Европа трябва да се отдаде на дипломатическа офанзива, за да убеди азиатските си партньори, че тя не е губеща и разчита на собствените си сили, за да се изправи на крака.

„Ние смятаме, че Азия с всеки изминал ден придобива все по-голямо значение от гледна точка на икономическото развитие," заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

„Европа е един от най-важните партньори в Азия по отношение на търговията и инвестициите," добави той в Банкок, преди да замине за Виентян.

„Искаме да обсъдим възможности за инвестиции и търговия, но също така и предизвикателствата пред стабилността и сигурността в региона," заяви още Жозе Мануел Барозу.

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой, френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Марио Монти също са на срещата на върха, която се провежда на всеки две години от 1996 г. насам.

Германската канцлерка Ангела Меркел обаче изпрати външния си министър.

„Азия не е предпазена от кризата в Европа, Китай и други големи износителки страдат от именно от спада на поръчките от стария континент," каза френският президент Франсоа Оланд.

„Европа трябва да погледне към Азия за по-добра икономическа дейност," предложи филипинският държавен секретар Алберт дел Росарио.

Основните азиатски сили също са силно представени в столицата на Лаос.

Страната с 6-милионно население е под комунистическо управление от 1975 г. насам. Там липсва икономическа основа, но страната направи реформи, за да се включи в Световната търговска организация през следващите няколко седмици.

Докато азиатските страни показват икономически данни, свидетелстващи за растеж, Европа се намира на ръба на рецесията.

Според експерти, европейски ръководители ще се опитват да убедят азиатските си колеги в стабилността на Европа, за да привлекат необходимите на стария континент свежи парични инвестиции.

„Трябва да се търси растеж там, където го има и растежът се намира в Азия," споделят дипломатически съветници на Париж пред АФП.

#Европа #Азия #Лаос #Жозе Мануел Барозу #президент на ЕК #Херман Ван Ромпой #Европейски съвет #Франсоа Оланд #Президент на Франция #Марио Монти #премиер на италия #Ангела Меркел #Канцлер на Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници