Зеленски поиска още оръжия от съюзниците

Зеленски поиска още оръжия от съюзниците
Стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците за още оръжейна помощ за страната му след поредните масирани руски въздушни удари, при които са загинали общо 26 души, след които 5 деца.

Русия съобщи за голям пожар в Севастопол, започнал от резервоар с гориво, улучен с дрон.

"Само абсолютното зло може да извърши такъв терор срещу Украйна", каза Володимир Зеленски и подчерта, че в Европа има единство за наказване на отговорните.

23 души, включително 4 деца, са убити при атаката в град Уман в Черкаска област южно от Киев, съобщава се за двама загинали в Днепропетровска област - 31-годишна жена и 2-годишната ѝ дъщеря, и за жертва на обстрел на болница в Херсонска.

Според руското министерство на отбраната цел на ракетните атаки са били украински войски, които е трябвало да бъдат изпратени на фронта.

Москва на свой ред отправи обвинения, че при украински обстрел в Донецк има 9 цивилни жертви.

Руски източници съобщават и за голям пожар в Севастопол на около 1000 кв. м, причинен от удар с дрон по резервоар с гориво. Местните власти призовават гражданите да запазят спокойствие.

Според базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната руските сили са постигнали някои успехи в Бахмут, където от месеци се водят сражения.

От украинския генерален щаб съобщават, че войските им са отблъснали 48 атаки за денонощието и продължават да държат отбраната на Бахмут и Маринка.

Междувременно, украинският военен министър Олексий Резников заяви, че подготовката за контранастъпление е почти приключила.

Руският президент Владимир Путин издаде указ, с който дава възможност на жителите на анексираните райони да придобият руско гражданство до 1 юли 2024 година. Москва контролира в момента части от Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област.

Руският външен министър Сергей Лавров пък заяви, че опитите на Запада за изолиране на страната му са се провалили.

Президентите на Чехия и на Словакия Петър Павел и Зузана Чапутова, които вчера съвместно посетиха Киев, подкрепиха Украйна за присъединяване към Европейския съюз и НАТО.

"Въпросът за нас не е дали, а кога", написа избраният наскоро начело на Чехия Петър Павел във Фейсбук след срещата си със Зеленски. Според него няма съмнения, че Русия умишлено атакува цивилни обекти в Украйна, предаде БНР.

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници