Предимства на домашно изпечения хляб + рецепта
Има много предимства на домашно изпечения хляб, някои от които са:
Качествени съставки: Когато си приготвяте хляб вкъщи, вие контролирате качеството на съставките, които използвате. Можете да изберете висококачествени брашна, която не е обработвана с химикали, за да получите по-вкусен и по-здравословен хляб.
Без консерванти и добавки: Комерсиално приготвените хлябове съдържат много консерванти и добавки, които не са здравословни за нашето тяло. Когато приготвяте хляб у дома, можете да избегнете тези добавки.
Вкус и аромат: Домашно приготвеният хляб има по-добър вкус и аромат, тъй като съдържа само чисти и свежи съставки.
Икономичност: Приготвянето на хляб вкъщи може да бъде по-икономично от купуването на комерсиално произведен хляб. Също така можете да използвате съставки, които вече имате в кухнята си.
Персонализиране: Когато приготвяте хляб у дома, можете да персонализирате рецептата според вкуса и желанията си. Можете да добавите различни видове брашна, ядки, семена и подправки, за да придадете на хляба специален вкус и аромат.
Удоволствие и усещане за постижение: Приготвянето на домашен хляб може да бъде забавно и удовлетворяващо. Това може да ви донесе усещане за постижение, тъй като сте създали нещо уникално и вкусно.
Рецепта за "бърз хляб" със само 5 съставки:
Съставки:
- 500 грама брашно за хляб
- 2 чаши (480 мл) топла вода
- 2 чаши (480 мл) прясно мляко
- 1 супена лъжица сол
- сода за хляб
Начин на приготвяне:
- В предварително загрятата на 220 градуса фурна поставете голяма тава за печене.
- В голяма купа смесете заедно брашното и солта.
- Добавете топлата вода и прясното мляко към сухите съставки и разбъркайте добре, докато получите хомогенно тесто.
- Изсипете тестото в загряната тава за печене и изпълнете до около 2/3 от височината на тавата.
- Печете в предварително загрятата на 220 градуса фурна за около 30-40 минути, докато хлябът придобие златиста коричка и звук, като почуквате с пръстите си по горната му част.
След като извадите хляба от фурната, оставете го да изстине за кратко преди да го сервирате. Този хляб е много лесен за приготвяне и има мека и вкусна текстура.
Още по темата:
- » Изтеглят от магазините бял хляб с опасни частици вместо сол
- » Експерт: Ако се върне 20% ДДС на хляба, той ще струва над 3 лв.
- » Икономист: Премахването на ДДС върху хляба не намали цената му