Бузлуджа отваря врати за посетители за първи път от 30 години

Бузлуджа отваря врати за посетители за първи път от 30 години
A A+ A++ A

"Нашата актуална цел е да отворим паметника Бузлуджа за посетители, защото искаме повече хора да научат за мястото и да бъдат част от процеса за опазването на сградата." Това съобщава фондация "Проект Бузлуджа" във фейсбук страницата си.

"През 2022 г. благодарение на финансиране от Министерство на културата, чрез координацията на Областна управа Стара Загора и подкрепата на община Казанлък, успяхме да изпълним заложените мерки за обезопасването на Бузлуджа и осигуряването на временен посетителски достъп".

"Тази година работим по административните процеси, които да позволят официалното отвяряне. На въпросът "Кога ще отвори Бузлуджа за посетители?" отговаряме "През 2023 г., като работим това да стане въможно по-скоро".

Паметникът Бузлуджа е построен, за да бъде символ на комунизма. След края на режима той става символ на прехода към демокрация, ограбен и изоставен, както много други сгради, които са част от нехаресваното наследство на 20 век. Днес той е символ на конфликт между хората с различни гледни точки към миналото.

След политическите промени в България от 10 ноември 1989 г. състоянието на паметника се влошава драстично. През 1992 г. паметникът е одържавен по Закона за одържавяването на имуществото на БКП и е запечатан. Въпреки затварянето му злосторници често влизат в дома и го повреждат.

Сградата започва да се руши, чупят се стъкла, изкъртват се мозайки, орнаменти и други елементи от конструкцията на паметника. Унищожени са мозаечните портрети на Тодор Живков и дъщеря му Людмила Живкова. Огромната петолъчка е обстрелвана с огнестрелно оръжие с цел грабеж на рубините, от които е смятано, че е изградена.

Въпреки всичко паметникът попада в класацията "Най-красивите изоставени места в света“ под номер 25, а през 2013 г. сходна класация му отрежда челното място.

#Бузлуджа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници