Франция заплаши узурпаторите в Ливан

Франция заплаши узурпаторите в Ливан
Париж се опасява от разпространяването на сирийския конфликт в Ливан и иска да избегне подобен сценарий. С тези намерения Франсоа Оланд подкрепя политиката за разграничаване на ливано-сирийската криза, възприета от правителството. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Франция ще се противопостави на тези, които създават нестабилност в Ливан, заяви президентът Франсоа Оланд.

Изказването му идва две седмици след бомбения атентат в Бейрут, отговорността за който беше възложена от ливанската опозиция на сирийския президент Башар Асад, предаде „Ройтерс", цитирана от информационна агенция „Фокус".

„Искам да напомня на тези, които имат интерес да създават нестабилност в Ливан, че Франция ще се противопоставя на това, тъй като Ливан е пример за единство", заяви Оланд по време на съвместна пресконференция със своя ливански колега Мишел Сюлейман.

Франция няма да спести никакви усилия, за да гарантира на Ливан независимост, единство и сигурност, каза още Франсоа Оланд. Посещението му в Бейрут се определя от Париж като силен политически жест на подкрепа за ливанския суверенитет, запазването на неговата цялост и единство пред заплахата от разширяване на сирийската криза в съседни страни, предаде БНР.

Френският президент пожела лично да потвърди поддръжката, вече изразена от международната общност, за ливанските институции. След убийството в атентат на началника на разузнаването на ливанските сили за сигурност, според Франция, трябва на първо място да се запази стабилността на Ливан и да се избегне политически и конституционен вакуум, който би могъл да се създаде при оставка на кабинета.

Париж се опасява от разпространяването на сирийския конфликт в Ливан и иска да избегне подобен сценарий. С тези намерения Франсоа Оланд подкрепя политиката за разграничаване на ливано-сирийската криза, възприета от правителството, и настоява различните ливански страни да се споразумеят по алтернативен вариант на кабинета на Наджиб Микати.

Ливан е под заплаха от разпространението на 19-месечния конфликт в съседна Сирия, в който загинаха 32 000 души, след като мирно продемократично движение се превърна във въоръжен бунт след опита на сирийския президент Башар Асад да го потуши с военна сила.

#Франция #Ливан #Бейрут #Сирия #Президент на Франция #президент на Сирия #конфликт #Франсоа Оланд #Париж #министър-председател на Ливан #Наджиб Микати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници