Самарас поиска подкрепа от парламента за икономиите

Самарас поиска подкрепа от парламента за икономиите
Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

В неделя гръцкият премиер Андонис Самарас отново предупреди, че затъналата в дългове държава може да бъде принудена да напусне Еврозоната, ако парламентът не одобри новия пакет мерки на строги икономии.

Икономиите са нужни за получаване на поредния транш от финансовата помощ от международните кредитори на Гърция, предадоха АФП и информационна агенция „Фокус".

„Трябва да спасим тази страна от катастрофа. Ако не успеем да останем в Еврозоната, нищо няма да има смисъл", заяви Самарас пред депутати от неговата консервативна партия.

В сряда парламентът ще гласува закон, който очертава съкращения и други реформи, които ще спестят на страната 18 млрд. евро. В неделя ще бъде гласуван бюджетът за 2013 г., докато Гърция се бори да си осигури нов транш от „Тройката".

Самарас посочи, че тези гласувания са жизнено важни и „ще сложат край веднъж и завинаги" на риска от това Гърция, смазана под дълговия си товар, да се върне към драхмата.

Той призова своите коалиционни партньори, социалистическата ПАСОК и умерената левица „Димар", които повдигнаха опасения относно обхвата на мерките, да действат в интерес на нацията.

Междувременно гръцките профсъюзи планират двудневна стачка, започваща във вторник, която ще съвпадне с парламентарния вот, на фона на ескалиращото обществено недоволство по отношение на бъдещите болезнени съкращения в страната, която се насочва към шестата си година на рецесия.

#Гърция #Андонис Самарас #икономии #помощ #транш #еврозона #министър-председател на Гърция #бюджет #мерки #Парламент #ПАСОК #Подкрепа #стачка #профсъюзи #рецесия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници