Първият ден на 49-ият парламент и фалстартът за избора на председател ОБЗОР

Първият ден на 49-ият парламент и фалстартът за избора на председател ОБЗОР
A A+ A++ A

И 49-ото Народно събрание започна с фалстарт процедурата по избор на председател. За поста бяха издигнати две кандидатури - на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и на Петър Петров от "Възраждане". При гласуването нито един от двамата не събра нужната подкрепа. От ПП-ДБ предложиха двете най-големи парламентарни групи да излъчат председатели, които да се редуват на ротационен принцип. Последва дълго заседание на председателския съвет, на който не беше постигнато съгласие. Вежди Рашидов разпусна НС без да удари звънеца. Утре процедурата по избор на председател на НС ще продължи.

Кандидатурата на Росен Желязков за председател на парламента беше подкрепена от ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ". "Въздържал се" гласуваха от ПП-ДБ, БСП, ДПС и част от "Възраждане". Петър Петров беше подкрепен само от парламентарната си група. Така и двете номинации не събраха необходимата подкрепа. От трибуната Асен Василев от ПП-ДБ предложи да се приложи европейската практика двама председатели да се редуват на ротационен принцип на всеки два месеца. Сам призна, че предложението е нестандартно, каквато всъщност е и ситуацията в момента.

"Предлагаме механизъм, по който председателят на НС да бъде избиран на ротационен принцип между ПП и ГЕРБ като първа и втора политическа сила, съвместно с ротация на Правна комисия, което да гарантира, че ще има взаимен контрол и че ще могат да се изпълнят законопроектите, които бяха очертани в позициите на почти всички политически сили", заяви Асен Василев - "Продължаваме промяната-Демократична България".

След това предложение Вежди Рашидов даде поисканата почивка и събраха председателския съвет. Заседаваха дълго, но не намериха работещата формула.

Депутатите се събраха отново в пленарната зала. Единствено Тошко Йорданов заяви, че ИТН ще спазват парламентарната етика. И напомни обичайната практика.

"Или има предварително формирано мнозинство, от което се избира председател, или спечелилата най-много места парламентарна група - за нея се гласува за председател. И така е било винаги, включително когато ние бяхме първи", заяви Тошко Йорданов - председател на ПГ на "Има такъв народ".

Тъй като часовникът бе спрян, докато депутатите не изберат председател, Вежди Рашидов разпусна заседанието без да удари парламентарния звънец, но с призив да размислят.

"Приключва заседанието и ви приканвам още една нощ да преспите и утре в 10 ч. ви чакам отново в залата", призова Рашидов.

На излизане от залата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също напомни, че председателят се избира от първата политическа сила. И уточни на какъв период в Европарламента се сменят председателите.

"В Европейския парламент ЕНП и социалистите се редуват на 2,5 години. Половин мандат е две години и половина и след това е другата партия.

Във фейсбук и Слави Трифонов взе отношение: "Целият този цирк в Парламента е заради едни хора, за които няма правила, няма етика, няма морал, няма логика."

Сравни ги с деца, пуснати в магазин за играчки. Той също се позова на практиката, че първата политическа сила излъчва председател и даде примери за председателите Ива Митева и Никола Минчев, когато ИТН и ПП бяха първи политически сили. Смята, че така е правилно и показва уважение към избирателите. А президентът Румен Радев изрази притеснение, че тази ситуация може да блокира процедурата с връчване на мандати за излъчване на правителство.

"Всичко зависи от диалога, от разбирателството между партиите. Ако не се избере председател, разбирате, че това ще блокира целият процес по консултации и връчване на мандати", заяви Румен Радев.

Дали утре депутатите от 49 НС ще изберат кой ще е първият сред равни, очакваме да разберем.

#Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници