Корнелия Нинова: Г-н президент, направихте голяма грешка!

Корнелия Нинова: Г-н президент, направихте голяма грешка!
A A+ A++ A

Нашите разум, диалогичност и грижа за хората са изпитани с времето и тук, в тази пленарна зала. Можете да разчитате на тях и сега.

С тези думи се обърна съм останалите политически сили лидерът на БСП Корнелия Нинова в словото си при старта на новия парламент.

Тя пожела на 49-ото НС дълъг живот и добре свършена работа в името на народа.

Всички искат да има стабилност, сигурност и да живеят по-добре. Това е общата ни задача, защото това не може да продължава повече. Решението на проблемите е в тази зала - НС трябва да е част от решението на проблемите, а не част от тях, заяви Нинова.

5 са въпросите, по които ще се съсредоточи работата на БСП:

Приемането на бюджет. Г-н президент, направихте голяма грешка, че не внесохте миналата година бюджет за 2023 г., обърна се Нинова към държавния глава в ложата на балкона на пленарната зала.

Тогава само БСП и ПП ви призоваваха за това, не ни чухте. Сега ще трябва да чуете Борисов, който казва, че ако няма подкрепа за правителство, няма да има бюджет, допълни тя.

Служебният кабинет не внесе бюджет и сега трябва да поправим тази грешка, каза Нинова. И поиска социален бюджет.

Вторият приоритет за БСП са законите за Плана за възстановяване. Ние закъсняваме, освен това побъргарихме и този процес - придлагаха се лоцшстки закони, допълни тя.

Трето, борба с корупцията. И сега паралелното държава съществува, и при това правителство се краде безогледно, отсече соцлидерката. Един от проблемите при института служебно правителство е, че няма контрол от парламента. Има прокуратура, но тя е на хартия, допълни Нинова и поиска истинска и дълбока реформа.

Но докато се борим с тези проблеми, да не забравяме ежедневните - 3600 пияни и дрогирани за 3 месеца по пътищата, стотици мигранти шетат из страната, продава се райски газ на децата, каза Нинова и поиска борба с битовата престъпност, за което БСП ще внесе отново законови промени.

Четвърто, членството в Шенген. Надявам се да обединим усилията си за Шенген и да постигнем това, което се полага на българския народ, каза соцлидерката.

Пето, въпросът за войната и мира. БСП подкрепя всички опити да се търси мирен изход от кризата.

Отговорността да стане всичко това е на първите - ГЕРБ. Пръв, но недостатъчен. За 2 г. минахме през всичко и нищо не се получи. От криза в криза и все по-надолу. Вече нямаме право на това, предупреди Нинова.

# Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници