Кирил Петков: Видя се, че въвеждането на еврото в Хърватия не повиши цените

Кирил Петков: Видя се, че въвеждането на еврото в Хърватия не повиши цените
A A+ A++ A

Крайно време е българският парламент да заработи и да започнем да решаваме реалнита проблеми на хората. Това заяви Кирил Петков от името на коалиция "Продължаваме Промяната" -"Демократична България" .

Петков заяви, че земеделието и подпомагането на малки и средни ферми в България трябва да стане национален приоритет и че не е нормално 70% от месото, 50% от доматите и 30% от млякото да бъде внос.

"България има едни от най-плодородните земи в Европа", добави той.

Всички видяхме как цените в Хърватия не скочиха след приемането на еврото.

Покачването на цените при тях беше с по-малко от една пета от 1%, с други думи близо до нула. Когато преди месец се заговори, че има риск за смяна на курса евро-лев, българите усетиха, че реалната стойност на техните спестявания може да се промени, ако има некомпетентна политика в сферата на финансите. Сигурно много българи помнят ужаса, когато не знаеха дали ще могат да изтеглят парите си от КТБ. Защото тогава, както и сега, няма цялостен европейски надзор над българските банки, посочи Петков.

Едновременно с това, валутният борд от години е предал възможността за суверенна парична политика, без дори да имаме възможност да участваме в решенията взимани в Европа, подчерта Кирил Петков.

Ето защо ние ясно виждаме, че влизането ни в еврозоната ще донесе по-ниски лихви на кредите, по-добър надзор над българските банки и най-важното имаме шанс да бъдем част взимането на решенията за нашата валута, категоричен е Кирил Петков.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници