Марковска с ново обяснение: видяла се със зам.-министрите заради изгубената си лична карта

Марковска с ново обяснение: видяла се със зам.-министрите заради изгубената си лична карта
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Избраната тази седмица за съдия в Конституционния съд (КС) Венета Марковска се размина със зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков в обяснението за срещата им.

Няколко часа след като Вучков обяви, че Марковска се е виждала с него и бившия му колега Павлин Димитров заради спречкане на приятеля й Георги Георгиев с полицаи, тя отрече това и заяви, че повод за срещата е бил изгубената й лична карта, предаде „Дневник".

„Вижте минали са много години оттогава. Тази среща въобще не касае ареста на някого. Защото аз доколкото знам, арест не е имало. Това, което наистина се изнесе - намерена е моята лична карта. Аз обясних, че наистина съм я изтървала на среща с общи познати и моята лична карта беше задържана в МВР. Аз трябваше да си поискам картата. Много добре зная, че като се случи такова нещо подобно, има следствие, прокуратурата се намесва и не е моя работа да установявам тези факти", заявява Марковска пред радио К2.

Марковска отричаше да е имала срещи със заместник-министрите във връзка с Георгиев. Първоначално тя отрече и да познава Георгиев, а след това обясни, че той е имал общ бизнес със сина й.

Малко след това тя обяви, че не разбира какъв трябва да е изводът от това, че тя познава лицето Георги Георгиев.

„Г-жа Марковска разказа за инцидент от изминалата нощ, при който нейни близки са спрени от патрул на 6-то РПУ в София. Станало някакво спречкване, а като резултат нейните познати били в болница, единият от които в тежко състояние. Тя беше много разтревожена, плачеше през цялото време", коментира Вучков.

Той добави, че са помолили  пострадалите да подадат жалба за инцидента и с това е приключило всичко.

В разследването на „Капитал" и „Медиапул" отпреди две години, както и в сигнала, докладван от Янаки Стоилов от БСП - изнесен преди избора на Марковска, но пренебрегнат от управляващите с мотива, че е анонимен, макар да е подписан, не се споменава в колата на Георги Георгиев да е откривана личната карта на Марковска.

При спирането му от полицаите,  Георгиев е представил документ с негово име и надпис „Директор във ВАС". Тази карта е придружена от личния метален знак, който имат картите на съдиите във ВАС. В колата му имало пропуск за паркинга на ВАС, който бил издаден за неговия автомобил, но на името на Марковска.

Преди два дни в парламента по повод намерените карти у Георгиев, Марковска заяви, че „по една нелепа случайност, колкото и наивно да ви звучи, на празненство на наши познати изпуснах чантичката си, която той е трябвало да ми предаде."

Точно след събитията, на запитване на МВР главният секретар на ВАС отговарил, че Венета Марковска е заявила „изгубване, респективно посегателство срещу нейните лични вещи - дамска чанта, кожен портфейл, както и въпросните липсващи документи".

По-късно пред „Капитал" Венета Марковска коментира, че е била забравила портмонето си заедно с картата в автомобила на „нейния познат" Георги Георгиев.

В сигнала срещу Венета Марковска, представен от депутата от БСП Янаки Стоилов миналата сряда се изнасесоха данни за придобити от нейни близки имоти по Черноморието и в центъра на София.

Освен това се отбелязват връзките й с адвокати (Румен Еленски) и конфликта на интереси, който произтича от това, както и за сблъсък на приятеля й Георги Георгиев с двама полицаи.

Преди време той беше задържан, а в колата му е открита фалшива служебна карта на негово име за „директор на ВАС." След инцидента Марковска се среща със зам.-министър на вътрешните работи. Двамата полицаи са уволнени, а разследването срещу приятеля й беше прекратено.

#Веселин Вучков #заместник-министър на вътрешните работи #Венета Марковска #Павлин Димитров #Конституционния съд #КС #Георги Георгиев #София #БСП #ГЕРБ #Янаки Стоилов #Румен Еленски #Върховния административен съд #лична карта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници