Западни планове за армията на Украйна изтекоха онлайн, Пентагонът разследва

Западни планове за армията на Украйна изтекоха онлайн, Пентагонът разследва
УНИАН
A A+ A++ A

Министерство на отбраната на Съединените щати разследва как секретни военни документи с планове на САЩ и НАТО за укрепване на въоръжените сили на Украйна преди планираната контраофанзива са изтекли онлайн. Това пише "Ню Йорк таймс", като се позовава на събеседници в Белия дом.

Документите се разпространяват активно от прокремълски канали в "Телеграм". Според "Ню Йорк таймс" това е първият пробив на руското разузнаване, който бива оповестен от началото на войната в Украйна, и удар по американското, докато САЩ се опитват да помогнат на Украйна.

Плановете се появиха в "Туитър" и "Телеграм" по-рано през седмицата и в администрацията на президента Джо Байдън опитват да ги "премахнат", но това е било неуспешно към момента на публикуването на статията.

Датата на документите е 1 март 2023 г. - с други думи, те създават представа как са изглеждали украинските нужди към тази дата.

В тях има графици за доставки на оръжие, численост на войските, разходи за боеприпаси, но не и конкретни бойни планове за украинското контранастъпление. Липсват и срокове; САЩ го очакват след месец според публично и неофициално правени коментари, Украйна говори за края на април и началото на май.

Сред информацията обаче са сведения за 12 бойни бригади, създавани от въоръжените сили на Украйна, от които девет се подготвят и снабдяват от САЩ и НАТО. Една част е трябвало да са окомплектовани до 31 март, останалите - до 30 април.

Украйна се опасяваше тъкмо от течове

Документите сочат и че за деветте бригади (украинските са по 4000-5000) са били необходими общо над 250 танка и над 350 механизирани машини. По-рано "Ройтерс" съобщиха за готвени 40 хил. души за контраофанзивата в Украйна.

Не всичко в документите е автентично; някои военни анализатори говорят за редакция, например в оценката на броя загинали руски (16 хил. до 17 500) и украински сили (71 500). Не е известно дали това не е опит за дезинформация от страна на Москва и да обслужва нуждите ѝ да оформя разказа за Украйна, но някои от слайдовете изглеждат истински и това може да донесе ценна информация на Русия.

Пример е информацията колко бързо Украйна изразходва предоставените боеприпаси за реактивните системи за залпов огън HIMARS, предоставени от САЩ. "Пентагонът никога не е заявявал публично колко бързо украинските войници използват мунициите за HIMARS; документите го правят."

За 13 месеца война Вашингтон е предоставял помощ по различни въпроси - за руски командни пунктове, складове за муниции и други. Украйна обаче бе предпазлива в това да споделя собствените си военни планове, вероятно защото се опасява от течове; дори през лятото американски разузнавачи казваха, че често разбират руските планове по-добре от украинските. Споделянето на разузнавателни данни стана по-интензивно едва през есента, отбелязва и медията, пише "Дневник".


#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници