Над 80 станаха секциите с неработещи машини

Над 80 станаха секциите с неработещи машини
Стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

Над 80 са секциите с машинно гласуване, които трябваше да преминат към хартиени бюлетини заради повреди в устройствата. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на следобедния си брифинг. При част от машините причината за спирането им е, че отпечатват бяла бюлетина, без никакво съдържание, или такава с частично съдържание, от което не може да се разбере какъв е вотът на избирателя.

Например, от една от берлинските секции разказаха пред БНР, че заради хартията е трябвало да прекратят машинното гласуване. "Проблемът беше свързан с машинната бюлетина, която не се принтираше изцяло и нямаше как да се отчете правилно вотът", разказа Валентин Величков, председател на секционната комисия.

Макар и повече от обичайно, дефектиралите машини остават малък дял от общия брой - 9366 броя в България и 245 в чужбина.

Рано сутринта днес стана ясно, че 16 от машините не са започнали работа още вчера при тестовото им пускане. Когато по-късно са започнали да се появяват бели бюлетини, някои секционни комисии са позволили на хората да гласуват повторно, но при други това не е станало. На брифинга си Матева твърдеше, че ЦИК е инструктирала секционните комисии да пускат избирателите да гласуват още веднъж, веднага след като е научила за проблема.

Преди обед тя също коментира казуса. "Комисиите са си съставили протокол за тези ситуации, така че в края на изборния ден, когато преброяват гласовете - те са установяват с преброяване и на машинните бюлетини - ще се отрази това обстоятелство, за да могат контролите да бъдат удовлетворени", увери Матева пред БНР по-рано днес.

Постоянен проблем през целия ден е, че секционните комисии масово не поставят печат на машинните бюлетини. Матева обърна внимание, че те трябва да се подпечатват, но изрично подчерта, че липсата на печат няма да ги направи недействителни.

Постъпват и оплаквания, че някои секционни комисии насочват избирателите да гласуват с машини. Както и че по места са поставени два паравана за гласуване с хартиени бюлетини, за което Матева уточни, че не представлява нарушение, ако съответната секция е само с такива бюлетини, без машина.

Следобеда председателят на ЦИК Камелия Нейкова изреди пред националното радио проблемите, на които се натъква машинният вот: "Проблем с принтера и съобщение: "Дневникът не е синхронизиран" или софтуерен проблем, системна грешка, инициализирането на машината е неуспешно, четецът на машината не разчита картите, несинхронизиране на дневник, проблемът е, че не може да се подмени дисплея, машината не реагира, дефектирали портове на флаш паметите и машината не открива източници за записване на информацията."


#ЦИК #неработещи машини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници